Οι καταστροφικοί σεισμοί προκάλεσαν ζημιά 6,7 δισ. δολαρίων στον αγροτικό τομέα της Τουρκίας

Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία τον περασμένο μήνα προκάλεσαν απώλειες και ζημιές ύψους 6,7 δισ. δολαρίων στη γεωργία και στην κτηνοτροφία της χώρας, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης από την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη σύγχρονη Τουρκία, σκοτώνοντας πάνω από 50.000 ανθρώπους και αφήνοντας εκατομμύρια άστεγους. Σχεδόν 300.000 κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε έντεκα επαρχίες της χώρας.

Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν ζημιές και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, γεωργικό εξοπλισμό και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων θερμοκηπίων, έργων άρδευσης, αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών. Ο εκπρόσωπος του FAO στην Τουρκία, Viorel Gutu, ανέφερε ότι οι απώλειες αφορούν καλλιέργειες, κτηνοτροφική παραγωγή, αποθέματα τροφίμων, γεωργικές υποδομές και περιουσιακά στοιχεία. «Η αρχική έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων του FAO έδειξε ότι οι σεισμοί προκάλεσαν αδιανόητες καταστροφές, επηρεάζοντας 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Gutu.

«Αυτές οι έντεκα επαρχίες αντιπροσώπευαν το 20% της αγροτικής παραγωγής της Τουρκίας, το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), το 18,7% των αγροδασοκομικών εξαγωγών της και συνεισέφεραν σημαντικά στην εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού επεσήμανε ότι, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, ο FAO θα μετατοπίσει την εστίασή του από την ανταπόκριση στην προληπτική διατήρηση, αποκατάσταση και βελτίωση των τουρκικών συστημάτων αγροδιατροφής και των αγροτικών μέσων διαβίωσης.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα προωθήσει καινοτόμες προσεγγίσεις και θα επενδύσει στην τεχνολογία και στην κλιματικά ευφυή γεωργία.