Κατατέθηκε ο Β΄φάκελος από την Αναπτυξιακή Ροδόπης για το LEADER
Ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του Β’ φακέλου στις 12 Ιουλίου η συμμετοχή της Αναπτυξιακής Ροδόπης στην πρόσκληση για την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER» του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027. Η διαδικασία άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και περιελάβανε πολλά στάδια που απαιτούσαν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων των Περιφερειακών Διαμερισμάτων Ξάνθης και Ροδόπης, τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων από πολλές πηγές και τη δημιουργία πρωτογενούς υλικού.
Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ΑΝΡΟ, Ευστάθιος Κεφαλίδης, ο φάκελος Α’ περιείχε μια πολύ εξειδικευμένη SWOT ανάλυση της περιοχής με επιστημονικό υπόβαθρο, όπως η προκήρυξη απαιτούσε, καταδεικνύοντας τις αδυναμίες, τα πλεονεκτήματα και τα δυνατά σημεία της περιοχής. «Για να επιτευχθεί, χρειάστηκε σωστή διαβούλευση πόρτα-πόρτα και πολύ καλή γνώση της περιοχής. Από την ανάλυση αναδεικνύονται οι ανάγκες, οι οποίες με τον συστηματικό καθορισμό στόχων μετατρέπονται σε δράσεις». Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τις δράσεις και τις εξειδικευμένες υποδράσεις που θα οδηγήσουν σε έργα.
Οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση και τα στελέχη της Αναπτυξιακής χρησιμοποίησαν σύγχρονα μέσα προσέγγισης. «Διαπιστώσαμε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και τους φορείς κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα LEADER, αλλά και η Αναπτυξιακή έχουν αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες». Συνολικά, συμμετείχαν με τεχνικά δελτία πάνω από 150 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, μετά από τις 21 κατά τόπους διαβουλεύσεις, αλλά και εξατομικευμένη ενημέρωση. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός της πρότασης είναι 6.204.000 ευρώ.
Ο κ. Κεφαλίδης χαρακτηρίζει πολύ θετικό το γεγονός ότι οι προτάσεις αφορούν κυρίως στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. «Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δώσουν αξία στα παραγόμενα τοπικά προϊόντα, γιατί το LEADER επιτρέπει πρώτη μεταποίηση μόνο σε όσα προϊόντα παράγονται στην περιοχή. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για τουριστικά καταλύματα, με τη διαφορά ότι ίδρυση επιτρέπεται μόνο στην ορεινή περιοχή, ενώ επέκταση και εκσυγχρονισμός σε οποιοδήποτε μέρος της περιοχής παρέμβασης». Εκτιμά ότι χωρίς τον συγκεκριμένο περιορισμό θα υπήρχε αυξημένη συμμετοχή στον αγροτουρισμό, λόγω του κάθετου άξονα Νυμφαία – Μακάζα στη Ροδόπη και του έτερου στον Εχίνο Ξάνθης που ολοκληρώνεται. «Ειδικά στην Ξάνθη υπάρχει τεράστια ζήτηση ίδρυσης καταλυμάτων ακόμα και υψηλών προδιαγραφών. Ελπίζω το LEADER Αλιείας να μην έχει αυτές τις απαγορεύσεις».
Επισημαίνει ότι η προκήρυξη δίνει έμφαση στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής που ενισχύουν την πρόταση. Στέκεται, επίσης, στη δυνατότητα που παρέχει σε πολιτιστικούς συλλόγους να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, με 100%. «Ένας σύλλογος που έχει παραχώρηση χρήσης ενός σχολείου από τον δήμο για αρκετά χρόνια μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμα την αναβάθμισή του με ποσό έως 400.000 ευρώ».
Αναφέρει ότι η αξιολόγηση σε δεύτερη φάση περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια που αν δεν πληρούνται η πρόταση μπορεί να απορριφθεί. Θέλει κατ’ ελάχιστο το 3% καινοτομία και 10% κοινωνική ένταξη και κυκλική οικονομία.