Κώστας Ζήσιμος: Κατάφερε να κατακτήσει όλα τα στάδια εκτροφής, παραγωγής και πώλησης

Η οικογένεια διαθέτει μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, τυροκομείο και δύο καταστήματα λιανικής πώλησης

«Παράγουμε τις δικές μας ζωοτροφές, καθώς θέλουμε να ξέρουμε με τι τρέφονται τα ζώα, τι είναι υγιεινό και τι όχι»

Εχει καταφέρει να βρίσκεται σε κάθε σημείο της αλυσίδας παραγωγής και πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς να εξαρτάται από κανέναν, διατηρώντας αναλλοίωτη την αγνότητα και την ποιότητα των προϊόντων που δημιουργούνται με το μεράκι και την προσωπική δουλειά μιας οικογενειακής επιχείρησης. Στη Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας, ο κτηνοτρόφος Κώστας Ζήσιμος μαζί με τον γιο του, Βασίλη, και τη γυναίκα του, Αποστολία, παράγουν τις δικές τους ζωοτροφές σε συνολική έκταση 350 στρεμμάτων, εκτρέφουν 300 κατσίκια, ενώ επεξεργάζονται το γάλα στη δική τους μονάδα και παράγουν τυριά στο τυροκομείο που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, τα προϊόντα τους διατίθενται μέσω των δύο καταστημάτων τους που έχουν ανοίξει, θέλοντας να διασφαλίσουν με αυτόν τον τρόπο την πώλησή τους. Η ενασχόληση του Κώστα με την κτηνοτροφία ξεκινά από την παιδική ηλικία. «Έμεινα ορφανός από δέκα χρονών και ήταν τότε που κληρονόμησα την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Καθώς μεγάλωνα, το μόνο που ήθελα ήταν να δώσω αξία στα προϊόντα που παράγω. Να τα φτιάξω όπως πρέπει, από το πρώτο κιόλας σημείο της παραγωγής, που είναι το χωράφι, και να φτάνουν στον καταναλωτή επώνυμα με όλους τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις», αναφέρει ο Κώστας στην «ΥΧ».

Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Η δραστηριότητα της οικογένειας ξεκινά από το χωράφι καλλιεργώντας βίκο, κριθάρι, καλαμπόκι και τριφύλλι. «Παράγουμε τις δικές μας ζωοτροφές, καθώς θέλουμε να ξέρουμε με τι τρέφονται τα ζώα, τι είναι υγιεινό και τι όχι», αναφέρει ο Κώστας, τονίζοντας ότι η επιχείρηση Ζήσιμος ξεκίνησε πρώτα με την επεξεργασία του γάλακτος σε γιαούρτι το 1989. «Το 2000 φτιάξαμε και το τυροκομείο, που και με τη συνεργασία ντόπιων κτηνοτρόφων έχουμε καταφέρει σήμερα να παράγουμε μια μεγάλη γκάμα τυριών». Στόχος τους είναι να κρατήσουν την αγνότητα των προϊόντων που παράγουν. Το επιχειρηματικό άνοιγμα της οικογένειας στηρίζεται, μεταξύ άλλων, και σε αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία, όπως αναφέρει ο Κώστας, «μας έχουν βοηθήσει πολύ και πιστεύω ότι βοηθούν εκείνον που τα αξιοποιεί, όπως πρέπει και εκεί που πραγματικά χρειάζεται».

«Θέλαμε να παράγουμε τα προϊόντα μας και να τα πουλάμε μόνοι μας, να μην εξαρτόμαστε από τα λεφτά που θα μας έδιναν οι έμποροι.

tirokomika - ktinotrofiaΗ λογική του Κώστα είναι πως πριν κάποιος ξεκινήσει με την αγροτική παραγωγή είναι καλό να έχει διασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πουλήσει τα προϊόντα του. Ο λόγος αυτός τον οδήγησε το 2007 στο άνοιγμα του πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων του στη Λαμία, ενώ το 2011 κατάφερε να ανοίξει και το δεύτερο. «Θέλαμε να παράγουμε τα προϊόντα μας και να τα πουλάμε μόνοι μας, να μην εξαρτόμαστε από τα λεφτά που θα μας έδιναν οι έμποροι. Θέλαμε, επίσης, ο καταναλωτής να γνωρίζει την προέλευση των προϊόντων που βάζει στο τραπέζι του, τον τρόπο με τον οποίο έχουν παραχθεί, αλλά και να γνωρίζει όλους τους ελέγχους που γίνονται και τις πιστοποιήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα».

Ο Κώστας πιστεύει ότι μια σοβαρή επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ελέγχους, ενώ χρειάζεται ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει την πορεία κάθε προϊόντος από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Επίσης, τονίζει ότι, αν δεν είχαν ανοίξει αυτά τα δύο καταστήματα, σήμερα θα είχαν σταματήσει από την κτηνοτροφία, καθώς θα πουλούσαν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, ενώ θα περίμεναν τη στιγμή που θα πληρωθούν. Η οικογένεια Ζήσιμου έχει, ήδη, ετοιμάσει την επόμενη γενιά που θα αναλάβει και θα εξελίξει την επιχείρηση. Ο Βασίλης, ο 21χρονος γιος του Κώστα, έχει εφοδιαστεί και με τις κατάλληλες γνώσεις για να αναλάβει τα επόμενα χρόνια την επιχείρηση μόνος του. «Ο Βασίλης έχει τελειώσει τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ενώ με τη βοήθειά του στην επιχείρηση κερδίζει τόσο εκείνος όσο και εγώ», αναφέρει ο Κώστας.

Τα επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια της οικογένειας, τα οποία πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα, είναι η διάθεση στα καταστήματα και κατσικίσιου γάλακτος, σοκολατούχου και ξινόγαλου. «Αυτήν τη στιγμή, ετοιμάζονται οι μακέτες και οι ετικέτες για το γάλα», καταλήγει ο Κώστας.