Κατεψυγμένα κηπευτικά: Αυξημένες οι τιμές, αλλά δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής

Με τη σπορά του αρακά ξεκίνησε η καλλιέργεια των βιομηχανοποιημένων κηπευτικών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ο όγκος της παραγωγής συγκεντρώνεται κυρίως σε Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές.

Για την τρέχουσα περίοδο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με μικρές αποκλίσεις, ανάλογα με τον σχεδιασμό της κάθε εταιρείας, αλλά και των ίδιων των παραγωγών. Οι συνεργασίες γίνονται μέσω συμβολαιακής γεωργίας και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Κίτσου, στέλεχος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Χάλκης «η Αλληλεγγύη», για την τρέχουσα περίοδο προβλέπεται μία αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων 10% με 15%, όπως ο ίδιος υπολογίζει. Ο συνεταιρισμός έχει υπογράψει συνεργασία με μεγάλη επιχείρηση κατεψυγμένων κηπευτικών, καλύπτοντας συνολικά την παραγωγή του. Μεταξύ των ειδών που καλλιεργούνται συγκαταλέγονται ο αρακάς, το φασόλι χάντρα και διάφορες άλλες ποικιλίες φασολιών.

Επίσης, το ενδιαφέρον για τον ίδιο εστιάζεται και στη στροφή προς τη βιολογική γεωργία και ένα μέρος της παραγωγής καλύπτει αυτόν τον τομέα. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι είναι αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι. «Και οριακά καλύπτεται το κόστος παραγωγής, αλλά η συνεργασία μας με την εταιρεία βρίσκεται σε καλό επίπεδο και για τον λόγο αυτόν επενδύουμε και σε άλλες δραστηριότητες, μέσα από επιχειρησιακά προγράμματα». Κλείνοντας, εστίασε στην καλλιέργεια των κηπευτικών, λέγοντας ότι στο σύνολό της γίνεται με μηχανικά μέσα, κάτι που συμφέρει σε μεγάλο ποσοστό τους παραγωγούς, αλλά και η πληρωμή τους γίνεται μέσα σε 45 ημέρες από τη συγκομιδή.

Έβρος: Η συνδεδεμένη με το καλαμπόκι θα καθορίσει και τον αριθμό των στρεμμάτων

Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Μιχάλης Στράντζαλης, μεταποιητής κατεψυγμένων κηπευτικών από τα Κόμαρα Έβρου. Κάθε χρόνο υπογράφει συμφωνίες με αγρότες της περιοχής του και με κύριες καλλιέργειες τον αρακά, τα φασόλια και το γλυκό καλαμπόκι. Αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι το ενεργειακό κόστος της κατάψυξης και της συντήρησης, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα. «Οι δυνατότητες στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών συνεργατών μας δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσαμε εμείς.

Αν μετακινήσουμε το κόστος αυτής της αύξησης στην αγορά, θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα», υποστηρίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Για την τρέχουσα περίοδο συζητάμε για μία αύξηση της τιμής στα προϊόντα από 5 μέχρι 7 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι», ενώ υποστηρίζει ότι «ένα μεγάλο ποσοστό της προγραμματισμένης παραγωγής έχει καλυφθεί, αλλά με μεγάλη δυσκολία, γιατί οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε βλέπουν με καλό μάτι τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, κάτι το οποίο θα καθορίσει και τον τελικό αριθμό των στρεμμάτων».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και στον προγραμματισμό που έχει σχεδιάσει η εταιρεία του. «Από τις 15 έως τις 20 Φεβρουαρίου, αν μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ξεκινάμε με τη σπορά του αρακά και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ανοιξιάτικες σπορές με φασόλι και γλυκό καλαμπόκι».

Ορεστιάδα: Οι αυξήσεις δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός κατεψυγμένων κηπευτικών από τη Νέα Βύσσα, κάνει λόγο για αυξήσεις οι οποίες δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αλλά ο ίδιος στοχεύει στις στρεμματικές αποδόσεις για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. «Από τα 22 με 23 λεπτά το κιλό που παίρναμε πέρυσι στον αρακά, φέτος συζητάμε για 30 λεπτά μεσοσταθμικά. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 500 μέχρι 900 κιλά το στρέμμα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Μαργαριτίδης καλλιεργεί πάνω από 80 στρέμματα, με δυνατότητα εναλλαγής των καλλιεργειών για καλύτερα αποτελέσματα. Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας εξηγήσει γιατί δεν στρέφεται στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως είναι το καλαμπόκι και ο ηλίανθος, όπου ευδοκιμούν και στην περιοχή. «Υπάρχει καλή συνεργασία με τις τοπικές βιομηχανίες στην περιοχή μας για πολλές δεκαετίες και θα πρέπει να τις στηρίξουμε, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα εναλλαγής των καλλιεργειών και μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα», καταλήγει.

Σταθερές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στα Γιαννιτσά

Για αμελητέες μεταβολές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής των Γιαννιτσών κάνει λόγο ο γεωπόνος Δημήτρης Σοφιανόπουλος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την καλλιέργεια του καλαμποκιού, χωρίς όμως να διαταράσσει τον προγραμματισμό των εταιρειών με τα κατεψυγμένα κηπευτικά.

«Για την τρέχουσα περίοδο ξεκινάμε τον αρακά και το σπανάκι και στη συνέχεια θα μπούμε στην καλλιέργεια των φασολιών», καταλήγει ο ίδιος.