Κατερίνα Λυσσούδη: Λύση για το αδιέξοδο της ανεργίας η καπνιστή κόκκινη πιπεριά

Παραδοσιακές συνταγές και εξαιρετικές πρώτες ύλες της Έδεσσας ο δρόμος της μεταποίησης

Η σχέση της οικογένειας Σφέτκου με την καλλιέργεια της γης έχει μια βαθιά παράδοση στο πέρασμα των χρόνων που περνά από γενιά σε γενιά στην Καρυδιά Έδεσσας. Η σχέση της, όμως, με τη μεταποίηση ξεκίνησε το 2014 ως μία διέξοδος στην ανεργία και έφτασε σήμερα να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησης που της έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τόσο τις ποιοτικές πρώτες ύλες όσο και τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου.

Κόκκινη πιπεριά, δαμάσκηνο, φράουλα, κεράσι, ροδάκινο, βύσσινο, βερίκοκο, αλλά και αρωματικά φυτά καλλιεργούνται σε μία έκταση 80 στρεμμάτων από τον Ηλία Σφέτκο και μεταποιούνται από τη γυναίκα του, Κατερίνα Λυσσούδη. «Οι καλλιέργειες ήρθαν στα χέρια μας από τις προηγούμενες γενιές, οπότε υπάρχει μια βαθιά παράδοση στη σχέση με τη γη.

Τα τελευταία 25 χρόνια, περίπου, τις έχει αναλάβει αποκλειστικά ο σύζυγός μου ως κύριο επάγγελμα, ενώ πλέον έχει μπει και η νέα γενιά στο χωράφι, ο μεγάλος μας γιος, Χρήστος, με την ιδιότητα του γεωπόνου, καθώς έχει σχετικές σπουδές.

Όταν αναλάβαμε τις καλλιέργειες, καταφέραμε να τις αυξήσουμε στρεμματικά, αλλά και να καλλιεργήσουμε περισσότερα προϊόντα. Έτσι, λοιπόν, σήμερα καλλιεργούμε οπωροφόρα, δηλαδή κεράσια ροδάκινα βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, αλλά έχουμε βάλει και καλλιέργειες όπως πιπεριές, ντομάτες, φράουλες, καθώς και αρωματικά φυτά», εξηγεί στην «ΥΧ» η Κατερίνα.

Από την ανεργία στη μεταποίηση

Μία απότομη είσοδος στην ανεργία οδήγησε την Κατερίνα στον δρόμο που ωθούσε τις άλλες γυναίκες. Στη δημιουργία, δηλαδή, μίας επιχείρησης για την αξιοποίηση των πρώτων υλών από τα χωράφια τους, αλλά και των παραδοσιακών συνταγών της περιοχής.

Όπως εξηγεί, «μέχρι και το 2012, δούλευα σε έναν διαφορετικό κλάδο, καθώς ήμουν λογίστρια σε έναν συνεταιρισμό. Με την είσοδο στην ανεργία, μπήκα στον πειρασμό να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση, όπου θα μπορούσα να αξιοποιήσω τόσο τις εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες που μας έδινε η γη μας όσο και τις πολύτιμες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μας που χρόνια θαύμαζα και απολάμβανα, όπως είναι η σάλτσα πιπεριάς, τα γλυκά του κουταλιού ή οι μαρμελάδες, που θα ήταν κρίμα να μη διασωθούν».

Η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. «Είχα την τύχη να έχω μία πολύ καλή συνεργασία με την ΑΓΣ της Θεσσαλονίκης, καθώς εφοδιάστηκα τόσο με θεωρητικές γνώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και με την τεχνογνωσία στη δημιουργία των προϊόντων. Με βοήθησαν να ψάξουμε για χώρο και για μηχανήματα, να κάνουμε πάνελ γευσιγνωσίας και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, να κάνουμε έρευνα αγοράς. Αν δεν είχα τη βοήθειά τους, δεν θα μπορούσα να τα κάνω μόνη μου, καθώς δεν είχα πρότερη εμπειρία στον χώρο», εξηγεί η ίδια.

Παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα

Για τη μεταποίηση των πρώτων υλών, η Κατερίνα βασίστηκε στις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, δίνοντάς τους μία σύγχρονη νότα εξέλιξης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των σημερινών καταναλωτών. Όπως τονίζει, «οι παραδοσιακές συνταγές ήταν η βάση για να φτιάξουμε τα προϊόντα μας. Από εκεί και πέρα, όμως, έπρεπε να τις εξελίξουμε.

Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τις εμπειρικές γνώσεις από τις συνταγές που πήραμε από το χωριό και να τις αποκρυσταλλώσουμε σε συνταγές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα προϊόν για να βγει στο ράφι. Με κύριο προϊόν, τώρα πια, την κόκκινη πιπεριά, έχουμε βγάλει έξι κωδικούς για αλείμματα καπνιστής κόκκινης πιπεριάς (απαλή, πικάντικη, με ελιά και ρίγανη, με κάπαρη, με σκόρδο και βασιλικό, με αντζούγια και γλυκάνισο).

Είμαστε πολύ περήφανοι για τη διαχείριση των πρώτων υλών, γιατί τις πιπεριές τις ψήνουμε στο χέρι, τις ξεφλουδίζουμε με επιμέλεια, τις αλέθουμε και τις βράζουμε με διάφορα υλικά. Πέρα από τα αλείμματα κόκκινης πιπεριάς, έχουμε τις σάλτσες ντομάτας, την απλή και άλλες τρεις ιδιαίτερες γεύσεις για πιο εξειδικευμένες προτάσεις.

Επίσης, έχουμε σιρόπια αρωματικών φυτών χωρίς αλκοόλ σε τέσσερις γεύσεις, καθώς κάνουμε μία φυσική εκχύλιση, χειροποίητα, από σαμπούκου, μελισσόχορτο, μέντα και λεβάντα. Τέλος, δημιουργούμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και κομπόστα, τα οποία είναι προϊόντα χωρίς ζάχαρη».

Προώθηση προϊόντων

Οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο σημείο πώλησης των προϊόντων του Ηλία και της Κατερίνας, μέσω των οποίων συνεχίζουν και σήμερα να τα πουλούν. Στη λίστα τους, όμως, έχουν μπει και καταστήματα ντελικατέσεν, παντοπωλεία, οπωροπωλεία, αλλά και κρεοπωλεία για τη διάθεση των μεταποιημένων τους προϊόντων.

«Τα προϊόντα μας, με την επωνυμία Voras Flavors, μπορεί να τα βρει κανείς, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στην ηλεκτρονική μας σελίδα (www.vorasflavors.gr), μπορεί κάποιος να βρει τα συνεργαζόμενα καταστήματα, αλλά και να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop που διαθέτουμε», εξηγεί η Κατερίνα.

Η απευθείας συνεργασία του Ηλία και της Κατερίνας με τα συνεργαζόμενα καταστήματα, χωρίς μεσάζοντες, τους έχει βοηθήσει, εκτός των άλλων, να γνωρίζουν την ανταπόκριση του κόσμου στα προϊόντα τους, η οποία, όπως τονίζει η Κατερίνα, «αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να τα αγοράζει, μετά την πρώτη δοκιμή, για τη γεύση και την ποιότητά τους».