Κατεβάζει ταχύτητα το σιτάρι – Κλωθογυρίζει στα 70 σεντς το βαμβάκι

Σε γαλλικούς οίκους πήγαν οι δουλειές από τον τελευταίο διαγωνισμό της Τυνησίας

sitari tender 2
-Διαφήμιση-

 

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η διεθνής αγορά του μαλακού σιταριού, αποδυναμώνοντας εν μέρει και τα στηρίγματα για τις τιμές του σκληρού.

Στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη μεσογειακή λεκάνη, η Τυνησία προμηθεύτηκε την περασμένη εβδομάδα 100.000 τόνους αλευροποιήσιμου μαλακού σιταριού πρωτεΐνης 11,5%, σε μια μέση τιμή 254,84 δολ/τόνο CFR (τιμή παράδοσης στο λιμάνι προορισμού). Το αντίτιμο αυτό είναι χαμηλότερο κατά περίπου 5 δολ/τόνο από αυτό που είχε καταβάλει η χώρα τον Ιανουάριο, παραμένει ωστόσο αρκετά υψηλότερο, κατά 46,53 δολ/τόνο, από την τιμή που είχε πληρώσει τον περσινό Φεβρουάριο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι τα συμβόλαια κέρδισαν –ρίχνοντας, βέβαια, αρκετά τις τιμές τους– οι γαλλικοί οίκοι Lecureur και Soufflet, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια κίνηση που «επιστροφή του γαλλικού σιταριού στη Βόρεια Αφρική».

Στον ίδιο διαγωνισμό, η αρμόδια υπηρεσία της χώρας (Office des Cereales ή, εν συντομία, ODC) αγόρασε και 92.000 τόνους σκληρού σιταριού με μέση τιμή 291,81 δολ/τόνο CFR. Την εκτέλεση των φορτίων –που πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου– ανέλαβε ο γνωστός οίκος Glencore και μια εταιρεία τοπικών συμφερόντων. Η τιμή ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τα 294,73 δολ/τόνο του προηγούμενου διαγωνισμού, απέχει όμως αρκετά από τα 310 δολ/τόνο που είχε πληρώσει σε αντίστοιχο διαγωνισμό τον Φεβρουάριο του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις σπορές, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας μιλούν για μείωση 8,5% στις εκτάσεις του σκληρού σιταριού (3,18 εκατ. στρέμματα), ενόψει της επόμενης σεζόν.

Κλωθογυρίζει στα 70 σεντς το βαμβάκι

Στην περιοχή των 70 σεντς εξακολουθούν να… στριφογυρίζουν οι τιμές στο χρηματιστήριο βάμβακος, με την προσοχή της αγοράς να είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που ξεκίνησαν εκ νέου την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Τραμπ, μάλιστα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες «βαίνουν καλώς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί, αν χρειαστεί, η σχετική προθεσμία- κάτι που αρκετοί ερμήνευσαν ως πρώιμο σημάδι ανακωχής. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και τα νεότερα στοιχεία για το εξαγωγικό εμπόριο που θα δημοσιεύσει στο τέλος της εβδομάδας το USDA.

Την Τετάρτη, τα προθεσμιακά του Μαρτίου έκλεισαν στα 70,28 σεντς/λίμπρα, ενώ εκείνα του Μαΐου στα 72,21 σεντς/λίμπρα, κινούμενα από 72 έως 72,67 σεντς/λίμπρα στη διάρκεια της συνεδρίασης. Απώλειες 0,40% σημείωσε και το δολάριο.

 

-Διαφήμιση-