Κάθετη πτώση της κοπής ελάτου σε Μαίναλο και Ταΰγετο

Κάθετη πτώση καταγράφει η κοπή ελάτων από τις φυτείες στα όρη της Πελοποννήσου, όπως το Μαίναλο και τον Ταΰγετο, όπου που πριν από πολλά χρόνια περνούσαν περιόδους ευημερίας και τέτοιες μέρες δεν προλάβαιναν να καλύπτουν τις παραγγελίες. Το παραγωγικότερο κομμάτι ανήκει στη Διεύθυνση Δασών της Λακωνίας, που έχει στον έλεγχό της και ένα κομμάτι της Αρκαδίας, όπως είναι η ορεινή Καστάνιτσα.

Από τη Διεύθυνση, η Σωσσάνα Καρούτζου μας ενημέρωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον ζήτηση και γι’ αυτό οι αιτήσεις για φυτείες έχουν μειωθεί. Το 2018 λατομήθηκαν 450 δένδρα για χριστουγεννιάτικα. Αν και είναι δεδομένη η μείωση, θα πρέπει να πούμε ότι η ζήτηση είναι κυμαινόμενη. Συνολικά στην Αρκαδία υπάρχουν πέντε φυτείες». Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον Κώστα Φούρκα, από τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, «αυτήν τη στιγμή οι αιτήσεις για φυτείες είναι πλέον λιγοστές. Παλαιότερα είχαμε περισσότερες, αλλά από ό,τι φαίνεται το πλαστικό δέντρο εκτοπίζει το φυσικό έλατο και έτσι ενώ στη δεκαετία του 1970 είχαμε 30 περίπου κατόχους τεχνικών φυτειών, σήμερα έμειναν 2-3».

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Χαράλαμπος Κόκοντος, υπάλληλος της Δ.Δ.Μ., «φέτος έχουμε τρεις αιτήσεις. Κι ενώ δηλώνεται κοπή για 400 δέντρα, μέχρι τώρα έχουν κοπεί περίπου 120. Οι διαφορές πλέον είναι μεγάλες». Από τη Διεύθυνση Λακωνίας και ειδικότερα από το Δασαρχείο Σπάρτης, η Έλλη Κωστούλα μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 190 φυτείες, από τις οποίες οι 113 είναι στην περιοχή της Κατάνιτσας, από όπου και κόβονται τα περισσότερα έλατα. «Οι υπόλοιπες 77 είναι σε διάφορες άλλες περιοχές, από τις οποίες δεν κόβουν σχεδόν κανένα έλατο. Μέχρι το 2007 έκοβαν συνολικά πάνω από 2.500 έλατα. Από το 2007 μέχρι το 2014 ο αριθμός των κοπών έφτασε τα 1.500, με τον αριθμό να έχει μειωθεί μέχρι σήμερα».