Κάθισε ξανά η αγορά στο σκληρό

Σε υποτονικούς ρυθμούς επέστρεψε η αγορά του σκληρού, μετά την έντονη κινητικότητα που πυροδότησαν τον Ιανουάριο και στις αρχές του Φεβρουαρίου οι διαγωνισμοί της Τυνησίας.

Η εκτέλεση των παραγγελιών αυτών, τις οποίες, όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», είχαν αναλάβει ο ελληνικός όμιλος Μάρκου, αλλά και διεθνείς οίκοι, όπως η Glencore που απευθύνθηκαν και στη χώρα μας για προϊόν, έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς εμπόρους να διώξουν σημαντικές ποσότητες από τις αποθήκες τους σε τιμές της τάξης των 232-235 ευρώ/τόνος FOB. Εκτιμάται ότι περίπου 45.000 τόνοι σκληρού σιταριού «έφυγαν» κατ’ αυτόν τον τρόπο από την Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες, ρίχνοντας έτσι το εγχώριο στοκ στα επίπεδα των 80.000 – 90.000 τόνων. Παράγοντες της αγοράς, βέβαια, θεωρούν δύσκολο το νούμερο αυτό να μειωθεί σημαντικά τους μήνες που απομένουν μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν, δεδομένου ότι οι ντόπιοι μύλοι είναι καλυμμένοι, ενώ καινούργιες εξαγωγικές δουλειές δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Μειωμένα στρέμματα σε Ευρώπη και Καναδά

Με το αγοραστικό ενδιαφέρον λοιπόν να είναι αυτό το διάστημα περιορισμένο (σ.σ. ο τελευταίος διαγωνισμός της Αλγερίας θα καλυφθεί, ως συνήθως, από γαλλικά ή/και καναδέζικα σιτάρια), η προσοχή αναπόφευκτα στρέφεται στο τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά τις σοδειές του 2019-2020. Μια πρώτη εκτίμηση για τη χώρα μας θέλει τις εκτάσεις που έχουν σπαρθεί με σκληρό να είναι μειωμένες τουλάχιστον 18%, γεγονός που «οδηγεί» σε μια παραγωγή της τάξης των 700.000 – 750.000 τόνων, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τη Γαλλία να αναμένει μια μείωση 8% στο δυτικό και 13% στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ στο 8% εκτιμάται η πτώση των στρεμμάτων στην Ιταλία. Στον Καναδά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των κρατικών αρχών (τέλη Ιανουαρίου), οι εκτάσεις με σκληρό αναμένεται να φτάσουν τα 46,45 εκατ. στρέμματα από 61,85 εκατ. πέρυσι, γεγονός που αντιστοιχεί σε απώλειες σχεδόν 10%.

Αύξηση παραγωγής στη Βόρεια Αφρική

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αύξηση αναμένεται και πάλι στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Βόρεια Αφρική (όπου κράτη, όπως η Αλγερία, πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές π.χ. άρδευσης, ανεβάζοντας έτσι κατακόρυφα την παραγωγικότητα πρώην ξηρικών χωραφιών), γεγονός που δημιουργεί εύλογη ανησυχία για τις εξαγωγές μακροπρόθεσμα, αφού οι χώρες αυτές απορροφούν ετησίως από 1 έως 1,5 εκατ. τόνους ευρωπαϊκού σκληρού σιταριού.

Η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών, πάντως, συγκλίνει στο ότι ακόμα και αν η νέα ευρωπαϊκή παραγωγή δεν πέσει κάτω από τους 8 εκατ. τόνους –νούμερο που θεωρείται δείκτης για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η αγορά–, πολύ δύσκολα θα δούμε τιμές της τάξης των 17-18 λεπτών/κιλό στον παραγωγό, όπως αυτές που καταγράφηκαν πέρυσι στη χώρα μας…