Μαύρος καπνός από την συνάντηση αγροτών με Γ. Δραγασάκη (upd)

Συνάντηση αγροτών με Δραγασάκη

Ρεπορτάζ: Βικτωρία Αποστολοπούλου

Φωτό/Βίντεο: Γιάννης Γαργαλάκος 

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής της Κεντρικής Μακεδονίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και το κυβερνητικό κλιμάκιο. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε εξετάζονται για την εξεύρεση λύσης, οι αγρότες αποχώρησαν απογοητευμένοι. 

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αν. υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Από την συνάντηση αποχώρησε το μπλόκο του Προμαχώνα, με τον Στέργιο Λίτο να τονίζει πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση. «Δεν τα βρήκαμε πουθενά. Ο αγώνας συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έδωσαν καμία λύση» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου δήμου Πέλλας, από το μπλόκο Ευζώνων, ενώ αγρότης από την Χαλκιδική σημείωσε πως έλαβε ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ όπου αναγραφόταν το ποσό των 1000 ευρώ ως μηνιαία εισφορά.

Την έντονη αποδοκιμασία των αγροτών δέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης B. Αποστόλου εξερχόμενος του κτιρίου της οδού Ζολοκώστα.

 

Την εκτίμηση ότι τα 2/3 των αιτημάτων των αγροτών «είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση» τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:  

«Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση με την αντιπροσωπεία, περίπου δύο ώρες. Μας είχαν στείλει και είχαμε συγκεντρώσει κι εμείς τα αιτήματά τους γραπτά. Τα συζητήσαμε όλα ένα προς ένα, οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί. Κι έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Μπορώ να εκτιμήσω περίπου τα 2/3 των αιτημάτων, 15 από τα 20, είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση.

Από τη μεριά μου, όμως, τούς τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα, πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος ο δικός μας δεν είναι απλώς να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση συνολικά της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες , προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε».

Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας και τόνισε ότι «κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και ότι με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις».

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:  

Στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 10, στην Αθήνα, προσήλθαν λίγα λεπτά πριν τις 4.00 μ.μ. η 17μελής αντιπροσωπεία των αγροτών και κτηνοτρόφων της Συντοντιστικής Επιτροπής της Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ. Δραγασάκη και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των αρμόδιων υπουργείων.  

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Με κλιμάκωση των μπλόκων και αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενόψει της συνάντησης με κλιμάκιο της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 16:00 στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα στην Αθήνα.

Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακείου θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ενώ θα συμμετάσχουν στελέχη των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας, και Ενέργειας

Η 17μελής αντιπροσωπεία των αγροτών βρίσκεται ήδη καθοδόν για την πρωτεύουσα, ωστόσο όπως πληροφορείται το ypaithros.gr, υπάρχει μια διαφωνία με την κυβέρνηση όσον αφορά των αριθμό των εκπροσώπων που θα συμμετάσχουν στο ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του κ. Δραγασάκη ζήτησε από τους αγρότες να εκπροσωπηθούν από πενταμελή ομάδα, κάτι το οποίο δε φαίνεται να έγινε αποδεκτό.

 «Η 17μελής αντιπροσωπεία μας, που θα συμμετέχει στη συνάντηση, βρίσκεται στο λεωφορείο για Αθήνα και βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στα θέματα που θα θέσουμε επί τάπητος στη συνάντηση ποpυ θα έχουμε με κυβερνητικά στελέχη» επισήμαναν πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε επίπεδο αιτημάτων, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα περιμένουν να ακούσουν από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις και μέτρα που θα τους ανακουφίσουν από το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και που -ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό- θα μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Θέματα όπως το ακατάσχετο, το εργόσημο, αλλά και ο καθορισμός τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας «στην κατηγορία του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη πρέπει να κατατάσσονται αυτοί, των οποίων το εισόδημα προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες» υπογράμμισε.

Δίωρος αποκλεισμός στο Χέρσο

Σε δίωρο αποκλεισμό του κόμβου στο Χέρσο, από τις 3 μετά το μεσημέρι, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προγραμματίζουν να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζεται ότι το μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, ενισχύεται διαρκώς από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς, ενώ υπενθυμίζεται ότι το σημείο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα.

Το μπλόκο των Ευζώνων, που είναι στημένο από τις 30/1, παραμένει σταθερά κλειστό από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, που από τις 25/1 έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Έως σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, εξαιτίας της παρουσίας ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα Πράσινα Φανάρια, επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείεται σήμερα μετά τη συνάντηση να αποχωρήσουν από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι το σημείο ήταν αποκλεισμένο, και στα δύο ρεύματα, από τις 30/1.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, ‘Αγιο Μάμα ήτοι στον δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου οι συμμετέχοντες συντάσσονται πλήρως με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ο επικεφαλής στο σημείο, Κώστας Ανεστίδης ανέφερε ότι «ενώ η γραμμή είναι να αποχωρήσουμε αύριο από τα αγροτικά μπλόκα, ωστόσο εμείς λόγω αυξημένων εργασιών, αποφασίσαμε να φύγουμε σήμερα». Τονίζεται ότι το μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων στήθηκε στις 28/1.

Σε δίωρο αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν και στα δύο ρεύματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Αποφασίσαμε να προβούμε στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους μας που θα έχουν συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται, από το βράδυ της 28/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος, «το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση στο μπλόκο σήμερα».

Τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν στα αγροτικά μπλόκα, το απόγευμα, θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε: «δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η αποχώρησή μας αύριο από τα μπλόκα, αλλά σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία έχει τον λόγο για το τι ακριβώς θα γίνει».

Σε σχετική μας ερώτηση τόνισε: «θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν συνάδελφοί μας με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Ο ίδιος δε, ευχήθηκε “καλή επιτυχία” στην αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας που θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα και τους απηύθυνε κάλεσμα, ώστε «όλοι μαζί στη συνέχεια, να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη μικρομεσαία αγροτική τάξη».

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στη Δυτική Μακεδονία είναι στα εξής σημεία: στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας-πιθανόν την Παρασκευή- σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλλιος Δεμερτζίδης.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι εφόσον δεν προκύψει έστω μια αχτίδα φωτός από τη σημερινή συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν μετάβασή τους είτε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, είτε σε αυτό της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔμ.

Παραμένει το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.