Καθυστερεί η έγκριση του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου

✱ Για τέλη Σεπτεμβρίου αισιοδοξεί το ΥΠΑΑΤ ✱ Ακόμα δύο Σχέδια έλαβαν το πράσινο φως από την Κομισιόν

Με την ελπίδα ότι το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο θα πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες το ΥΠΑΑΤ, το οποίο προσπαθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με συγκεκριμένους άξονες του Σχεδίου της. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε άλλα δύο Στρατηγικά Σχέδια, αυτά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αυξάνοντας τον αριθμό των εγκεκριμένων σε συνολικά 9.

Σε αναμονή, λοιπόν, βρίσκονται πλέον 19 Στρατηγικά Σχέδια, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, με την τελευταία να εμφανίζεται αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας έγκρισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων τουλάχιστον τρεις σημαντικές εκκρεμότητες, στις οποίες η Κομισιόν επιμένει με τις παρατηρήσεις της προς την ελληνική πλευρά: Το σύστημα ελέγχων, το σύστημα AKIS που συνδέει την έρευνα, την καινοτομία, την κατάρτιση και εκπαίδευση με το Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών, καθώς και τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (GAEC).

Σχετικά με άλλα βασικά ζητήματα του Στρατηγικού Σχεδίου, όπως το επίμαχο θέμα των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά έχει συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιτροπής, μειώνοντας τον αριθμό των προτεινόμενων καλλιεργειών/κλάδων προς στήριξη. Ωστόσο, και μέχρι την τελική έγκριση, όλα δείχνουν πως από την Πλατεία Βάθη έχει επιλεγεί μία συγκρατημένη στάση χωρίς οποιοδήποτε σχόλιο επί του αναθεωρημένου Σχεδίου.

Αυστρία και Λουξεμβούργο

Προς το παρόν, εννέα κράτη-μέλη είναι καθ’ όλα έτοιμα. Μετά την έγκριση των επτά πρώτων Στρατηγικών Σχεδίων στις 31 Αυγούστου (Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία), η Κομισιόν ενέκρινε στις 13 Σεπτεμβρίου τα Στρατηγικά Σχέδια της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου.

Τα δύο αυτά Σχέδια αντιπροσωπεύουν προϋπολογισμό άνω των 6,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 2,1 δισ. ευρώ που προορίζεται στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων, και στα οικολογικά συστήματα.

Ειδικότερα, τα οικολογικά προγράμματα της Αυστρίας επικεντρώνονται στην προστασία του εδάφους και των υδάτων, καθώς και στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, ενώ το Λουξεμβούργο θα υποστηρίξει μη παραγωγικές εκτάσεις και λωρίδες και θα χορηγήσει ενισχύσεις σε παραγωγούς που θα περιορίσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Και οι δύο χώρες θα υποστηρίξουν επίσης σθεναρά τις πρακτικές βιολογικής γεωργίας. Η χρηματοδότηση της ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της έκτασης με βιολογικές καλλιέργειες στο 20% έως το 2025. Από την πλευρά της, η Αυστρία έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα μερίδια βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ. Με τη βοήθεια της ΚΑΠ, το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω στο 30% της γεωργικής γης.

Βασικός στόχος και των δύο κρατών-μελών στα Στρατηγικά τους Σχέδια είναι η δικαιότερη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης. Η Αυστρία θα επικεντρωθεί σε πιο αποτελεσματική και αποδοτική στόχευση των άμεσων ενισχύσεων, ενώ το Λουξεμβούργο θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση δικαιότερου εισοδήματος για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.

Η Αυστρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές και ορεινές εκμεταλλεύσεις, και θα χρησιμοποιήσει περισσότερο από το 60% του προϋπολογισμού της για την αγροτική ανάπτυξη σε περιβαλλοντικούς στόχους.

Επίσης, με την υποστήριξη της ΚΑΠ, εκτιμάται ότι στην Αυστρία θα δημιουργηθούν περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας και θα υποστηριχθούν πάνω από 1.800 αγροτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, το Λουξεμβούργο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και στην ανανέωση των γενεών.  Θα δοθεί ειδική στήριξη στους Νέους Αγρότες για την εγκατάστασή τους με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης έως 100.000 ευρώ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022