Καθυστερούν τις πληρωμές, αλλά… τούς φταίει η ΚΑΠ

Νομοσχέδιο-«σκούπα» φέρνει τα κτηνοτροφικά πάρκα

Την ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησης της ΚΑΠ, αλλά προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ και μείωσης της γραφειοκρατίας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης». Την ίδια ώρα, όμως, η ίδια η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει τηρήσει στο ακέραιο τα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών, με τους υπουργούς που έχουν περάσει από την πλατεία Βάθη τα τελευταία χρόνια να φέρουν ευθύνη για την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έτσι, κι ενώ οι αγρότες της υπόλοιπης Ευρώπης έχουν ήδη λάβει τις άμεσες ενισχύσεις τους, στην Ελλάδα:

 Έως 15/2/2024 αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η ΕΑΕ 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους. Στη συνέχεια, ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, και υπολογίζεται η πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ να γίνει πριν από το Πάσχα.

 Διόρθωση ΕΑΕ 2023, ώστε η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, να γίνει επίσης πριν από το Πάσχα.

 Πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, ύψους 245 εκατ. ευρώ, εντός του Απριλίου.

✱ Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019, με βάση την παλιά ΚΑΠ, όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020-2022. Ποσά και ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη δοθεί.

 Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

Νομοσχέδιο

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες.

Στόχοι του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ είναι, μεταξύ άλλων:

✱ Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τον σταβλισμό των ζώων.

Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας  προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.

 Η εισαγωγή ρυθμίσεων για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.

✱ Η δημιουργία επαρκούς πλαισίου για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

 Να ρυθμίσει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

✱ Η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.