Κάτι τρέχει με το εργόσημο

Επανεξέταση από... μηδενική βάση φαίνεται να σκέφτονται στο υπουργείο Εργασίας

Σκέψεις για επανεξέταση από μηδενική βάση και, ενδεχομένως, για ριζικές αλλαγές στο εργόσημο που μπορεί να φτάσουν ακόμα και μέχρι την κατάργησή του, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, φέρεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως, μάλιστα, πληροφορείται από έγκυρη πηγή η «ΥΧ», στις προθέσεις του υπουργού, Γιάννη Βρούτση, είναι να συγκροτήσει –αν δεν το έχει ήδη κάνει– επιτροπή, η οποία θα μελετήσει εις βάθος και… με ανοιχτό μυαλό, όπως λέγεται, το συγκεκριμένο ζήτημα. Το αξιοσημείωτο, δε, όπως μας μεταφέρει η ίδια πηγή, είναι ότι στην εν λόγω επιτροπή, της οποίας θα προΐσταται ο νέος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, δεν συμμετέχει κανένα άλλο στέλεχος του υπερ-ταμείου ή, πολύ περισσότερο, του πρώην ΟΓΑ.

Η πληροφόρηση αυτή, εφόσον ευσταθεί, γεννά εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι η «ειδική επιταγή αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων», όπως είναι γνωστό το εργόσημο, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του, ήρθε να δώσει λύση στο χρόνιο «αγκάθι» της ασφάλισης των εργατών γης.

Μετά τις αλλαγές των τελευταίων ετών στο φορολογικό, μάλιστα, χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα ως δικαιολογητικό δαπάνης, προκειμένου να «μειώσουν» τα καθαρά έσοδά τους και, επομένως, να περιορίσουν τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση. Αναφορικά, δε, με την ασφάλιση των παράτυπων μεταναστών που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες –ζήτημα το οποίο έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και, μάλιστα, από κάποιους παρουσιάζεται ως «εγγενής» αδυναμία του εργόσημου– εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ειδικοί του ασφαλιστικού εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση αξιοποιώντας σχετική διάταξη που ψηφίστηκε το 2016, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη λόγω των δικαιολογητικών που απαιτούνταν (π.χ. χορήγηση ΑΜΚΑ, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για τον εργάτη-μετανάστη).

Το ραντεβού με ΔΟΕΠΕΛ

Σε πρώτη φάση, πάντως, το υπουργείο Εργασίας, μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με αντιπροσωπεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, ενημερώθηκε για την αδυναμία υποβολής του χειρόγραφου πίνακα στην Επιθεώρηση Εργασίας με την καταγραφή των εργατών γης.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο η ανάρτηση των εργόσημων των εργατών γης στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη να γίνεται απολογιστικά, δηλαδή με το πέρας των εργασιών.