Οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας τίμησαν την Παναγία

Οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας τίμησαν την Παναγία
-Διαφήμιση-

Ένα μοναδικό έθιμο, που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, αναβίωσε και φέτος, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, στη Δυτική Μακεδονία. Είναι οι καβαλάρηδες προσκυνητές της Σιάτιστας, έθιμο που κρατάει από την εποχή της τουρκοκρατίας και τηρείται έως σήμερα ανελλιπώς.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 250 καβαλάρηδες, από διάφορες γειτονιές της πόλης, όπου συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι του Μικρόκαστρου. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιππικού Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Μόδεστος», Γιώργος Μπζιώτης, είναι μια διαδικασία που ξεκινά ημέρες πριν, καθώς οι ιππείς προετοιμάζουν και στολίζουν τα άλογά τους για τη γιορτινή ημέρα.

Η αποκορύφωση είναι ανήμερα της Παναγίας, όπου μετά το προσκύνημα πραγματοποιείται μεγάλη παρέλαση σε όλη την πόλη. Στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι με τις ομάδες (παρέες, όπως ονομάζονται) που συμμετέχουν στο έθιμο να διοργανώνουν τη δική τους ξεχωριστή  γιορτή σε διάφορα μέρη της Σιάτιστας. «Φέτος συμμετείχαν 9 παρέες και το ενθαρρυντικό είναι ότι, κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότεροι νέοι της πόλης συμμετέχουν σε αυτό το έθιμο», καταλήγει ο κ. Μπζιώτης.

-Διαφήμιση-