Ο καύσωνας επηρεάζει θετικά το βαμβάκι, αρνητικά την ντομάτα

Απομακρύνονται οι παραγωγοί από κοστοβόρες καλλιέργειες

Δύσκολη εβδομάδα για τους Θεσσαλούς παραγωγούς ήταν η περασμένη, καθώς παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον κάμπο (μονίμως ο υδράργυρος κυμαίνεται πάνω από τους 40 βαθμούς) αυτοί δίνουν καθημερινά το «παρών» στα χωράφια τους, προκειμένου με τις καλλιεργητικές τους φροντίδες να προστατέψουν την παραγωγή από περαιτέρω ζημιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, «το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απασχολεί έντονα τους παραγωγούς. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε διαδοχικά παγετούς, πλημμύρες, χαλάζι και τώρα διαρκή καύσωνα.

Πολλοί συνάδελφοι, φοβούμενοι τις ζημιές, αρκετές εκ των οποίων δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, στρέφονται σε λιγότερο κοστοβόρες καλλιέργειες. Αυτή η άναρχη και βίαιη αναδιάρθρωση καλλιεργειών θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία του κάμπου και της χώρας».

Ντομάτα

Σχετικά με την καλλιέργεια της ντομάτας, ο κ. Σουλιώτης αναφέρει ότι «η δύσκολη χρονιά συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα μέλη του Συνεταιρισμού. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, σε άλλες χαλάζι και τώρα έχουμε παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος πιέζει τα φυτά, δημιουργεί το φαινόμενο της βλαστομανίας (πέφτουν καρποί-λουλούδια) και γενικά δημιουργούν μία ανησυχία για την ποσότητα και την ποιότητα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκομιδή της ντομάτας για τις πρώιμες φυτείες προγραμματίζεται για το τέλος Ιουλίου.

Βαμβάκι

Αντίθετα, η βαμβακοκαλλιέργεια εξελίσσεται φυσιολογικά στις περισσότερες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Στα Φάρσαλα παρατηρήθηκαν προβλήματα μελίγκρας και λύγκου, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να προχωρήσουν πρόωρα σε μαζικούς ψεκασμούς.

Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης, προτρέπει τους παραγωγούς να μη βιαστούν να προχωρήσουν σε ψεκασμούς, παρά την εμφάνιση μικρών πληθυσμών σε ορισμένα χωράφια.

«Ας αφήσουν οι αγρότες τα ωφέλιμα να κάνουν τη δουλειά τους. Το πενθήμερο 5 με 10 Ιουλίου ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε ψεκασμούς, αποκλειστικά και μόνο με βάκιλο, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα τους ενημερώσουμε σχετικώς» καταλήγει ο κ. Σταυρίδης.