Καύσωνας στην αγορά του σκληρού σιταριού

Στο τραπέζι «40άρια» για τα ποιοτικά σιτάρια, 125 ευρώ πάνω σε τέσσερις εβδομάδες η Φότζια

Συνεχίζει να ανεβαίνει το θερμόμετρο στην εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού, με τις τιμές τις οποίες πετυχαίνουν στις δημοπρασίες που διοργανώνουν οι συνεταιρισμοί να ακολουθούν την ανοδική πορεία των ιταλικών και όχι μόνο αγορών.

Αυτή την εβδομάδα, μια πρόγευση έδωσε η άνοδος από 13 έως 40 ευρώ/τόνο στην αγορά του Μπάρι και τη σκυτάλη πήρε την Τετάρτη 2 Αυγούστου η Φότζια, όπου οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 40 ευρώ/τόνο για τις δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες και κατά 30 ευρώ για την τρίτη. Έτσι, η τιμή (αποθήκης επί αυτοκινήτου) στη βασική αγορά του ιταλικού Νότου διαμορφώνεται πλέον για την πρώτη κατηγορία (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) στα 455-460 ευρώ/τόνο, για τη δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 445-450 ευρώ/τόνο και για την τρίτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 395-400 ευρώ/τόνο.

Συνολικά, τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, οι δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες στη Φότζια έχουν καταγράψει αύξηση125 ευρώ/τόνο, ενώ η τρίτη κατηγορία έχει ενισχυθεί κατά 90 ευρώ/τόνο. Σε σύγκριση, δε, με τις τελευταίες τιμές της περσινής σοδειάς που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, η αύξηση, συγκρίνοντας το υψηλότερο άκρο της διακύμανσης για κάθε κατηγορία, φτάνει τα 115 ευρώ για την πρώτη (450 έναντι 345 ευρώ), τα 117 ευρώ για τη δεύτερη (450 έναντι 333 ευρώ) και τα 77 ευρώ για την τρίτη (400 έναντι 323 ευρώ).

Τα νούμερα, βέβαια, δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα, λόγω των αλλαγών στις ποιοτικές προδιαγραφές της κάθε κλάσης, αντανακλούν όμως την εικόνα της φετινής ιταλικής σοδειάς που απαρτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υποβαθμισμένα, λόγω των καιρικών συνθηκών, σιτάρια. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν το σύνολο της παραγωγής της χώρας γύρω από τους 3,8 εκατ. τόνους, έναντι 4 και πλέον εκατ. τόνων που αναμένονταν στις αρχές Ιουνίου.

Τα παραπάνω εξηγούν την έντονη ζήτηση που υπήρχε τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα για σιτάρια όλων των κατηγοριών από την ιταλική αγορά, με ιδιαίτερη προτίμηση βέβαια στα ποιοτικά τα οποία αναζητούνταν και εκτός Ιταλίας, προκειμένου να «μπλενταριστούν» με τις χαμηλότερες ποιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές εξαγωγής το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας έφτασαν μέχρι και τα 430 ευρώ/τόνο FOB, στα οποία πάντως έχουν κλειστεί ελάχιστες δουλειές. Αντίθετα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, υπάρχουν σημαντικές εγχώριες ποσότητες που έχουν φιξαριστεί στα 390 ευρώ/τόνο FOB.

Χασούρα για πολλούς εμπόρους

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι ότι σε κάτι παραπάνω από έναν μήνα από τις αρχές του αλωνισμού, περίπου 160.000 τόνοι ελληνικού σκληρού πουλήθηκαν σε ένα εύρος από 280 έως 320 ευρώ/τόνο FOB. Πρόκειται για σιτάρια τα οποία, ως επί το πλείστον, έχουν παραδοθεί με ανοικτή τιμή από τους παραγωγούς, ενώ κάποια έχουν τιμολογηθεί σε τιμές της τάξης των 24 και 25 λεπτών/κιλό στον παραγωγό, πολύ κάτω δηλαδή από αυτές που δίνει σήμερα η αγορά. Το γεγονός αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση ουκ ολίγους εμπόρους και αναμένεται να αποτελέσει εστία τριβών το αμέσως επόμενο διάστημα με τους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, με τις τιμές για προϊόν μέτριων προδιαγραφών να φτάνουν μέχρι και τα 39 λεπτά/κιλό στον παραγωγό, τα 40 και πλέον λεπτά που προσφέρονται σε όσους παραγωγούς διαθέτουν –και φυλάσσουν σαν… κόρη οφθαλμού– εξαιρετικής ποιότητας προβροχικά σιτάρια, φαντάζουν απόλυτα λογικές. Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», οι εξελίξεις οδηγούν εκ των πραγμάτων και σε αναπροσαρμογή των τιμών των συμβολαιακών, που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν εκείνες της «ελεύθερης» αγοράς.

Θολό το τοπίο στον Καναδά

Την ένταση στην αγορά συντηρεί και η ακατάσχετη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τελευταία γύρω από τη νέα παραγωγή του Καναδά ο οποίος, ως γνωστόν, πλήττεται από έντονη ξηρασία Στην επαρχία Σασκάτσουαν το ποσοστό των φυτών που ήταν σε «καλή έως εξαιρετική κατάσταση» υπολογιζόταν στις 24 Ιουλίου σε μόλις 16% του συνόλου, έναντι 26% μια εβδομάδα νωρίτερα ενώ και στην Αλμπέρτα το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια εβδομάδα ήταν 30,3% έναντι 34,3%. Αν και οι εκτιμήσεις που μιλούν για μια σοδειά της τάξης των 4 εκατ. τόνων φαντάζουν υπερβολικές, αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι οι 5,6 εκατ. τόνοι που αναφέρονταν στις τελευταίες επίσημες προβλέψεις (21 Ιουλίου) πολύ δύσκολα θα «πιαστούν» από τη βορειοαμερικανική χώρα.

Τον ρόλο της παίζει και η αβεβαιότητα γύρω από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, η οποία αυτήν τη στιγμή δεν ισχύει. Οι τελευταίες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων πάντως αφήνουν ένα παράθυρο επιστροφής της Μόσχας «εφόσον κατοχυρωθούν τα συμφέροντά της», που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Πάντως, οι βομβαρδισμοί λιμενικών εγκαταστάσεων και σιλό πυροδότησαν μια ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων.

Στα 42 λεπτά πούλησε η ΕΑΣ Βόλου

Το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς αξιοποίησε η ΕΑΣ Βόλου, η οποία ήρθε σε συμφωνία με τον θεσσαλικό εμπορικό οίκο Ζέικου για τη διάθεση 2.800 τόνων στην τιμή των 420 ευρώ/τόνο, νούμερο που «μεταφράζεται» σε 39 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει μέχρι σήμερα αγροτική οργάνωση πανελλαδικά, σε συνέχεια των πρόσφατων διαγωνισμών που πραγματοποίησαν οι ΕΑΣ Διδυμότειχου-Έβρου και ΕΑΣ Ορεστιάδας, όπου η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε σε 36 και 34,5 λεπτά/κιλό αντίστοιχα. Η ΕΑΣ Βόλου έχει δώσει ήδη στους παραγωγούς προκαταβολή 20 λεπτά το κιλό και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα γίνει η εκκαθάριση με την επιπλέον τιμή των 19 λεπτών το κιλό.

Συν 6 ευρώ ο Πλατύκαμπος

Εξάλλου, αύξηση 6 λεπτά στον παραγωγό για την πώληση σκληρού σίτου ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου από την πρώτη, αρχική τιμή. Έτσι, από τα 30 λεπτά που είχε ανακοινωθεί μετά την συμφωνία με τους Αφους Μπαλούκα, η νέα συμφωνία προβλέπει 36 λεπτά στον παραγωγό και 38 λεπτά στον Συνεταιρισμό.

Τραβήχτηκαν οι αγοραστές, «ναι» στις εξαγωγές από Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στη γενικότερη ευδαιμονία που προκαλεί η άνοδος των τιμών στην εγχώρια αγορά, υπάρχουν και δύο παράγοντες ανησυχίας.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την «εξαφάνιση» τα τελευταία εικοσιτετράωρα των ξένων αγοραστών από την εγχώρια αγορά. Αυτό ως έναν βαθμό οφείλεται στο παραδοσιακό «διάλειμμα» του Αυγούστου στην ιταλική αγορά, δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως αναφέρει έμπειρος παράγοντας του χώρου, να σχετίζεται και με την άνοδο των τιμών στη γειτονική χώρα και την προσδοκία ότι θα «κινητοποιηθούν» και θα πουλήσουν ποσότητες οι Ιταλοί παραγωγοί.

Η δεύτερη πηγή προβληματισμού αφορά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τις εξαγωγές σκληρού σιταριού, που έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες. Λέγεται ότι η Άγκυρα έχει διαθέσιμους προς εξαγωγή περί τους 1 εκατ. τόνους και, μάλιστα, καλών ποιοτικών προδιαγραφών, ένα μέρος έστω των οποίων αν «πέσει» στην αγορά, θα μπορούσε να δημιουργήσει πίεση στις τιμές.

 

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

26/7/2023

2/8/2023

Μεταβολή

 

Min

Max

Min

Max

 

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%)

415

420

455

460

40

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11,0%

405

410

445

450

40

Γ’ ποιότητα** (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%)

365

370

395

400

30

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)

**Για ειδικά βάρη από 71 έως 74 kg/hl, η τιμή μειώνεται κατά 5 ευρώ/τόνο ενώ για ειδικά
βάρη κάτω των 71 kg/hl η μείωση τιμής ανέρχεται σε 10 ευρώ/τόνο

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 4 Αυγούστου  2023