Καυτή η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας

Κεραυνός εν αιθρία είναι για τα μέλη των ΤΟΕΒ οι αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ που φέρνει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου. Οι πρώτοι λογαριασμοί φτάνουν στα χέρια των αγροτών και δημιουργούν οικονομικό αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πιερίας Κοιλάδας στην Καβάλα, Γιώργος Μίχογλου, εξηγεί πως σύμφωνα με τα έξοδα βγαίνει η τιμή της μονάδας και γίνονται οι χρεώσεις. «Πέρυσι ήταν 0,14 και φέτος το ορίσαμε στα 0,16, για να αντεπεξέλθουν και οι παραγωγοί», ανέφερε, λαμβάνοντας ρίσκο παρότι δεν ανταποκρίνεται στην κατακόρυφη αύξηση των λογαριασμών. Κράτησαν όσο μπορούν χαμηλά την τιμή, αλλά οφείλουν να μειώσουν τις δαπάνες του Οργανισμού στις παρεμβάσεις που πραγματοποιούν. «Από τον Απρίλη είχαμε συγκολλητή που κολλούσε τις παλιές υπαίθριες σωλήνες, αλλά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε εξίσου καλά», δηλώνει.

Αύξηση έως 100%

Ο κ. Μίχογλου φέρνει ως παράδειγμα έναν λογαριασμό γεώτρησης των 1.050 ευρώ που η ΔΕΗ προχωράει σε μείωση 50%, με αποτέλεσμα να πέφτει στα 525 ευρώ, αλλά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής προστίθενται άλλα 1.500, σύνολο 2.025 ευρώ, επομένως η αύξηση του λογαριασμού είναι στο 100%. Στην ουσία, πρόκειται όχι απλά για λογιστικό τέχνασμα, αλλά για εξαπάτηση των παραγωγών.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η ρήτρα εφαρμόστηκε σε μια χρονική περίοδο που οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, λόγω και των ζημιών που προκλήθηκαν στις 10 Απρίλη σε σταφύλι και αμύγδαλο.

Αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ δεν έβγαλε πόρισμα για τα σταφύλια παρά μόνο για τα αμύγδαλα και μάλιστα στα σταφύλια είχαν πρόσφατα καταστροφές. «Κάναμε δηλώσεις για τις πρόσφατες ζημιές από τις πλημμύρες και περιμένουμε να έρθουν, γιατί τα σταφύλια έλιωσαν». Επιπλέον, φέτος, λόγω της ξηρασίας πότισαν πολύ, με συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης γύρω στο 30%.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού διαπιστώνει ότι η οικονομική δυσπραγία των παραγωγών δεν θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα απέναντι σε γεωπόνους και τράπεζες. Ο ΤΟΕΒ Πιερίας Κοιλάδας αριθμεί 87 γεωτρήσεις και με βάση το καταστατικό του Οργανισμού δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση πληρωμής.

«Σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης, εάν με το νέο έτος δεν έχει πληρώσει ο παραγωγός, ο τόκος αυξάνεται 1%. Μπορούμε να κρατήσουμε τα εναπομείναντα χρέη μέχρι τον Αύγουστο και στη συνέχεια τα στέλνουμε στο δημόσιο ταμείο. Επιπλέον, όποιος δεν αποπληρώσει τον λογαριασμό δεν θα μπορεί να πάρει νερό, κι αυτό θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ως Οργανισμό».

Τέλος, θυμίζει ότι είναι ένας κρατικός οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, όπου ο ΑΦΜ είναι ο προσωπικός του προέδρου. Επομένως, οφείλει να είναι οικονομικά τακτοποιημένος για να μην έχει πρόβλημα ο ΤΟΕΒ και ο ΤΟΕΒ να μην έχει χρέη για να μην του γίνει κατάσχεση.