Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης δημιουργείται στην Κοζάνη

Μέσα στον Ιούλιο η σχετική πρόσκληση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο θα φιλοξενούνται δράσεις τεχνολογιών αιχμής, όπως εκπαίδευση σε συστήματα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, 3D printing και άλλες σύγχρονες πρακτικές, προχωρά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δίνοντας το έναυσμα της καινοτομίας και της ανάπτυξης στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, η ΠΔΜ σχεδιάζει την κατάθεση σχετικής πρότασης στο ΠΕΠ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία μιας προθερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων και ανθρώπων, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στην κουλτούρα της επιχειρηματικότητας μέσα όμως από το πρίσμα της τεχνολογικής καινοτομίας.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης, Νίκος Λυσσαρίδης, η περιφέρεια έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πρότασή της και μέσα σε αυτόν τον μήνα σκοπεύει να βγάλει σχετική πρόσκληση από το ΕΣΠΑ με ένα ποσό της τάξεως των 500.000-600.000 ευρώ.

«Στην προθερμοκοιτίδα θα μπορούν να έρχονται νέοι άνθρωποι, αλλά και παλαιοί επιχειρηματίες, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται πάνω στην επιχειρηματικότητα. Κάποιοι από αυτούς, θα προχωρούν στο επόμενο βήμα της θερμοκοίτησης, δηλαδή στη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Λυσσαρίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι η περιφέρεια θα φέρει σε επαφή τις νεοφυείς επιχειρήσεις με άλλες ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αναπτύξουν το προϊόν που θέλουν είτε στον αγροδιατροφικό τομέα, είτε στην καινοτομία, είτε σε άλλους τομείς. «Θα προσπαθήσουμε στο σχήμα μας να έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. η ΔΕΗ, έτσι ώστε να έχουμε και χρηματοδοτικό εργαλείο από αυτούς, αλλά και να αντλήσουμε γνώση από την εμπειρία που έχουν αυτές οι μεγάλες εταιρείες», υπογραμμίζει ο κ. Λυσσαρίδης.

Τον Οκτώβριο ξεκινά η λειτουργία του κέντρου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης αναμένεται να λειτουργήσει στην Κοζάνη τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ, όπως λέει ο κ. Λυσσαρίδης, σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένεται να λειτουργήσουν «αντένες» του Κέντρου και στις υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

«Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να κάνουμε στα Γρεβενά μια προθερμοκοιτίδα για τα μανιτάρια, ή στην Καστοριά για τα γουνοφόρα ζώα. Nα αναδείξουμε, δηλαδή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε περιοχή», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης.