Πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ: Ο ΑΣ Ν. Αγχιάλου «ΔΗΜΗΤΡΑ» να αποζημιωθεί πλήρως για τις ζημιές

Την πολύπλευρη συμπαράστασή της προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «ΔΗΜΗΤΡΑ» εξέφρασε, προς τον πρόεδρο της Γιάννη Κίτσιο, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου για τις σοβαρές ζημιές που υπέστη ο συνεταιρισμός, εξαιτίας της πυρκαγιάς της 27ης Ιουλίου, η οποία μεταδόθηκε από την έκρηξη κοντά στην 111 πτέρυγα Μάχης.

Πέραν της ηθικής συμπαράστασης της ΚΕΟΣΟΕ στον συνεταιρισμό της Ν. Αγχιάλου, σε πρακτικό και νομικό επίπεδο η ΚΕΟΣΟΕ, διερευνεί τις δυνατότητες ταχείας αποκατάστασης των ζημιών, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της αντιμετώπισης του προβλήματος που ανακύπτει για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού εν όψει του επερχόμενου τρυγητού. Για το θέμα αυτό η ΚΕΟΣΟΕ έχει επικοινωνήσει με μέλη της, ώστε να παρέμβουν διευκολύνοντας τους παραγωγούς σταφυλιών, αφού δεν θα είναι πιθανόν δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Ν. Αγχιάλου, θεωρεί ότι ο συνεταιρισμός, πρέπει να αποζημιωθεί, όχι μόνο για τις θετικές, αλλά και τις αποθετικές ζημιές που θα υποστεί ο συνεταιρισμός εξαιτίας της καταστροφής.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι δίκαιο η αποζημίωση του συνεταιρισμού να καλύψει και τον κύκλο εργασιών του συνεταιρισμού για το επόμενο έτος, έως την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και να υπολογισθούν και οι ευρύτερες εμπορικές ζημιές εξαιτίας της απώλειας του πελατολογίου του και της αδυναμίας εισκόμισης πρώτης ύλης, για την λειτουργία του.

Μέριμνα επίσης πρέπει να υπάρξει και για τις υπερήμερες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του συνεταιρισμού προς Τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να παγώσουν και να επαναρυθμισθούν με ορίζοντα 20ετίας και με ευνοϊκούς όρους.