Κεράσι: Δεν κρατάνε πια μικρό καλάθι οι παραγωγοί

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αρκετές περιοχές της καλλιέργειας στις πρώιμες ποικιλίες κερασιού εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων και χαλαζόπτωσης, στην πορεία τα άφησαν πίσω τους, προχωρώντας στις μεσοπρώιμες, ενώ, μέχρι στιγμής δεν προβληματίζει η εικόνα των όψιμων ποικιλιών για τις οποίες, αν δεν τα χαλάσει ο καιρός, αναμένονται καλές αποδόσεις και ποιότητες.

Στα πρώιμα στην Αγιά Λάρισας, οι ποσότητες ήταν ελάχιστες από το χαλάζι και τις βροχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο. Ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ότι η εικόνα είναι καλύτερη στα μεσοπρώιμα, οι απώλειες είναι σαφώς μικρότερες και, ενώ υπάρχουν λιγότεροι καρποί, είναι πολύ καλού μεγέθους και εξαιρετικής ποιότητας, με τη ζήτηση ενθαρρυντική τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό. Η τιμή παραγωγού στα μεσοπρώιμα διαμορφώνεται στα 2-2,5 ευρώ/κιλό.

Σηκώνει κεφάλι η Έδεσσα

Ζημιές μετράνε και τα μεσοπρώιμα στην Κερασιά Έδεσσας, αλλά τουλάχιστον με δυνατότητα διαλογής από τους παραγωγούς, μετά από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή που είχαν τα πρώιμα.

Η τιμή που πιάνουν τα μεσοπρώιμα διαμορφώνεται στα 1,8-2 ευρώ το κιλό. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη, πάντως στα όψιμα η εικόνα είναι καλή, και ελπίζουμε να μη μας τα χαλάσει ο καιρός», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασιάς Βόρας Έδεσσας, Διονύσης Μάρκου. Οι παραγωγοί μπαίνουν αυτές τις μέρες στα όψιμα, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα κτήματα.

«Στην αρχή της σεζόν θορυβηθήκαμε, βλέποντας 2-3 μέρες βροχές, αλλά τελικά ο καιρός εξελίχθηκε καλά στην περιοχή μας», περιέγραψε ο Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ν. Αλιάκμων» Άμμου Βέροιας. Ο συνεταιρισμός μάζεψε 112 τόνους πρώιμα, έναντι 200-220 που προσδοκούσε, λόγω ακαρπίας, χωρίς ωστόσο μεγάλης έκτασης ποιοτικά προβλήματα.

Η εμπορία κινήθηκε ικανοποιητικά, με την τιμή παραγωγού στα 2-3 ευρώ κατά μέσο όρο. Εξίσου καλή ήταν η ζήτηση, αλλά και η ποιότητα των μεσοπρώιμων ποικιλιών και ήδη συγκομίζονται τα όψιμα από τα οποία ο συνεταιρισμός περιμένει να συλλέξει 200 τόνους. «Για την ώρα, η εμπορία είναι καλή, γιατί έχουμε καλή ροή χωρίς μεγάλες εισκομίσεις. Η τιμή παραγωγού αυτές τις μέρες είναι 2-2,2 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο κ. Οβεζίκ.

Έντονος προβληματισμός στην Ιταλία για τις ζημιές

Σημαντικές απώλειες, τουλάχιστον στις πρώιμες ποικιλίες, που αποτελούν το 30% της συνολικής παραγωγής, καταγράφονται στη γειτονική Ιταλία, την πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα κερασιού στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη, με 300.000 στρέμματα καλλιέργειας.

«Λίγα, χωρίς αρκετή γεύση και μέχρι και 50% ακριβότερα από πέρσι, είναι τα πρώτα κεράσια που έφτασαν στην αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ιταλικό κλαδικό Τύπο.

Οι αναφορές για τα ποσοστά ζημιάς ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι ποικιλίες που τυπικά συγκομίζονται στα μέσα Ιουνίου φαίνεται να μην έχουν προς το παρόν προβλήματα, όλα όμως πήγαν στραβά για τα κεράσια του Μαΐου. Για την επαρχία της Βερόνα, οι απώλειες της παραγωγής υπολογίζονται στο 45%-50%, ενώ υστέρηση παρατηρείται στην ωρίμανση των μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών.

«Δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί άλλοτε αυτό που συνέβη φέτος», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνεταιρισμού Puglia Fresh στην Bisceglie, σύμφωνα με τον οποίο, από την ποικιλία Bigarreau συγκομίστηκε μόνο το 20% και από την Georgia το 40%.

Η έλλειψη εγχώριου κερασιού στην Ιταλία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εισαγωγές και ήδη στις χονδρεμπορικές αγορές βρίσκονται ισπανικά και ελληνικά κεράσια, αναφέρει η Italiafruit News. Μάλιστα, ο Salvatore Musso, ο οποίος δραστηριοποιείται στην κεντρική αγορά του Μιλάνου, εκφράζει ανησυχία για επανασυσκευασία και μεταπώληση εισαγόμενων ποσοτήτων ελληνικού κερασιού ως ιταλικών.

«Προς το παρόν, αναφέρει ο ίδιος, τα ελληνικά κεράσια είναι λίγα, δεδομένου ότι η ζήτηση στην αγορά της Ελλάδας είναι ισχυρή και η σεζόν είναι στο ξεκίνημα, αλλά εάν διατηρηθεί στην πορεία η μείωση της ιταλικής παραγωγής πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φέρουμε πολλά κεράσια.