Οι κερδισμένοι των εαρινών σπορών

✱ Οι παγίδες που κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον για την ντομάτα ✱ Ρελάνς της τελευταίας στιγμής για το βαμβάκι περιμένει ο κλάδος

Τις προθέσεις σπoρών για τις ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες καταγράφει το ρεπορτάζ της «ΥΧ» στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Όπως διαπιστώνεται, το σιτάρι έχει πιάσει ήδη σημαντικές θέσεις από το φθινόπωρο, ενώ αξιοσημείωτες αυξητικές τάσεις δείχνουν στις περισσότερες περιοχές η βιομηχανική ντομάτα, η μηδική και το ρύζι. Μεικτή εμφανίζεται η εικόνα των προθέσεων σποράς ηλίανθου, ενώ το καλαμπόκι φαίνεται να πιέζεται συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Τέλος, παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς συζητηθεί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν μια ρελάνς της τελευταίας στιγμής από το βαμβάκι, λόγω της εξαγγελίας του προγράμματος Νιτρορύπανσης λίγο πριν από τις σπορές, αλλά και της μελέτης για το ανθρακικό αποτύπωμα που μπορεί να τεκμηριώνει μια νέα Ενίσχυση Βάμβακος.

γράφουν οι Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος,
Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαρδιωτικές οι προβλέψεις για το καλαμπόκι, αυξημένες οι εκτάσεις για τη βιομηχανική ντομάτα

Μειωμένα ακόμα και κατά 15%, σε σχέση με πέρσι, φαίνεται πως θα είναι τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν με καλαμπόκι σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα, αφού δεν έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες, καθώς η σπορά αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Μαρτίου, εντούτοις όλες οι προβλέψεις για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αποκαρδιωτικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγικών φορέων, αποτρεπτικό παράγοντα για την καλλιέργεια αποτελεί η κατάσταση με τις τιμές του προϊόντος, που είναι μειωμένες, λόγω των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού από τρίτες χώρες. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, Παναγιώτης Κοτσέτας, το καλαμπόκι δεν έχει σταματήσει να δέχεται πιέσεις από το εισαγόμενο προϊόν, που φτάνει στη χώρα μας σε χαμηλές τιμές.

«Να φανταστείτε την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε καράβι στα Λεχαινά με καλαμπόκι στα 205 ευρώ τον τόνο, ενώ το ελληνικό στοιχίζει 260 ευρώ τον τόνο. Ο Έλληνας παραγωγός δεν μπαίνει στη διαδικασία να καλλιεργήσει, γιατί δεν έχει κέρδος. Επίσης, στις αποθήκες υπάρχει ακόμα προϊόν από πέρυσι που δεν έχει διατεθεί», αναφέρει ο κ. Κοτσέτας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τον Νίκο Γιαννούλη, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «Η Ένωση», τα στρέμματα τη νέα καλλιεργητική περίοδο αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι, καθώς δεν πρόκειται για μια συμφέρουσα καλλιέργεια.

Από τη μία, η τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος φαίνεται να είναι χαμηλή και, από την άλλη, το υψηλό κόστος παραγωγής κάνει τον παραγωγό διστακτικό στο να καλλιεργήσει. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε εικόνα, αλλά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και φέτος. Η τιμή παραγωγού στα 19-20 λεπτά το κιλό δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητική», τονίζει ο κ. Γιαννούλης.

Σε μια καλή χρονιά ευελπιστούν οι παραγωγοί βιομηχανικής

Με την ευχή οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια, οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία ευελπιστούν σε μια καλή, για το προϊόν, χρονιά. Ήδη, υπεγράφη το πρώτο συμβόλαιο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με τους εκπροσώπους της κονσερβοποιίας «Κύκνος» στα Σαβάλια και αναμένεται και το αντίστοιχο με τη Μινέρβα, γύρω τις 15 Μαρτίου. Όπως προβλέπεται από το συμβόλαιο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι αυξημένες, και από 3.151 που ήταν πέρυσι θα κυμανθούν στα 3.351 στρέμματα. Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η ελάχιστη εκτιμώμενη ποσότητα θα φτάσει τους 30.429 τόνους. Πέρυσι, οι ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί ήταν 29.918 τόνοι, ωστόσο παραδόθηκαν περίπου 27.000 τόνοι, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από πλευράς τιμών, δεν υπάρχει κάποια διαφορά σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή με τα μπόνους θα φτάσουν τα 141 ευρώ/τόνο. Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλιανάτος, όλα είναι έτοιμα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι σπορές στα θερμοκήπια και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από πλευράς καιρικών συνθηκών, στις αρχές Απριλίου θα σπείρουν και την υπαίθρια ντομάτα. «Η Ομάδα Παραγωγών είναι στο πλευρό των αγροτών για ό,τι χρειαστούν», υπογραμμίζει ο κ. Βαλιανάτος.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μείωση βαμβακιού και καλαμποκιού λόγω κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου, αύξηση στρεμμάτων στην ντομάτα

Όσο πλησιάζει η περίοδος των εαρινών σπορών, τόσο αυξάνεται η ανησυχία των Θεσσαλών παραγωγών για τις καλλιέργειές τους, καθώς το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη, ενώ ο καιρός συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Θεσσαλία και, κυρίως, στα Τρίκαλα έκαναν πάλι λασπώδη τα επιβαρυμένα, έτσι κι αλλιώς, με νερό, χωράφια.

Τον Μάρτιο, οι σπορές ξεκινούν συνήθως με το καλαμπόκι και τη μηδική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλη Γιαννάκο, «στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί παγωμάρα. Για το καλαμπόκι, κανείς δεν εγγυάται μια ομαλή αρδευτική χρονιά, ενώ για τη μηδική, η κακή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων δημιουργεί ένα σκηνικό αβεβαιότητας ως προς την αποπληρωμή των αγροτών».

Παραδοσιακοί παραγωγοί καλαμποκιού εμφανίζονται προβληματισμένοι από τη χαμηλή εμπορική τιμή (18,5 λεπτά σήμερα) και από το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο, ενώ εκφράζουν παράπονα και για την κωλυσιεργία που δείχνει η ΔΕΗ στην επιδιόρθωση των βλαβών. «Επικαλούνται πρόβλημα προσβασιμότητας, όταν εμείς πηγαίνουμε κανονικά στα χωράφια μας», δηλώνουν με παράπονο.

Όσον αφορά τη μηδική, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταστραφεί 120.000 στρ. στη Θεσσαλία. Για τον λόγο αυτόν, σε πολλά από αυτά σπάρθηκαν σιτηρά και στα εναπομείναντα θα γίνουν αργότερα μεταφυτεύσεις, όταν το επιτρέψει ο καιρός. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 1-2 κοπές, άρα η μειωμένη σοδειά θα δημιουργήσει αυξητικές τάσεις στην αγορά.

Χαμένος ο «λευκός χρυσός», αλλά κάποιοι περιμένουν ρελάνς – Κρύβει παγίδα η ντομάτα

Ο μεγάλος χαμένος της φετινής χρονιάς είναι το βαμβάκι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα μειωθούν στο 30%. Ο κ. Γιαννάκος, σχολιάζοντας την προβλεπόμενη μείωση στρεμμάτων στον «λευκό χρυσό», την αποδίδει «στο κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο και στη χαμηλή εμπορική τιμή που επικράτησε πέρυσι στην αγορά». Απεναντίας, η ντομάτα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς εγγυάται μια καλή τιμή, ενώ εξυπηρετεί και η συμβολαιακή που εφαρμόζεται ως προς τον υπολογισμό εσόδων-εξόδων.

Ανήσυχος από την αυξητική τάση που εμφανίζει η πρόθεση σποράς στην ντομάτα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «την περίοδο της συγκομιδής η ντομάτα να σαπίσει στα χωράφια, λόγω αδυναμίας απορρόφησης της αυξημένης ποσότητας από τα εργοστάσια. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια μεγάλη παγίδα, καθώς αρκετοί θέλουν να στραφούν στην ντομάτα λόγω συμβολαιακής τιμής και μικρότερου κύκλου εργασιών. Οφείλω, όμως, να τους χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου για τη σοδειά τους, η οποία θα μείνει αμάζευτη», τονίζει.

Σχετικά με το βαμβάκι, ο κ. Σουλιώτης εκτιμά ότι «τελικά, η μείωση που ακούγεται θα περιοριστεί και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει το πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Απριλίου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι σπορές, και είναι ικανό να ανακουφίσει οικονομικά τους παραγωγούς». Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν τη μελέτη για το ανθρακικό αποτύπωμα και την αποδοχή της από το ΥΠΑΑΤ που μπορεί να τεκμηριώνει τη θέσπιση μια νέας ενίσχυσης στους καλλιεργητές.

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Σπέρνουν και προβληματίζονται οι παραγωγοί

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου, παρατηρεί τη δυσαρέσκεια των παραγωγών απέναντι στο βαμβάκι, λόγω των τιμών, λέγοντας πως αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενδεχομένως να παρουσιάσει μια σχετική μείωση εκτάσεων, και τη στροφή στον ηλίανθο, που πέρυσι σπάρθηκαν 25.000 στρέμματα στον νομό.

«Τα εργοστάσια τροφοδοτούν διαρκώς με λίπασμα», αναφέρει. Η σπορά προσδιορίζεται να αρχίσει στα τέλη Μαρτίου και η χρονιά αναμένεται πρώιμη. Ο ηλίανθος καλλιεργείται κυρίως στα πιο ξηρικά χωράφια του κάμπου, γιατί δεν απαιτεί πολύ νερό. «Φαίνεται πως η τιμή στον ηλίανθο θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Γίνεται λόγος για 40-45 λεπτά το κιλό, άρα θα τον προτιμήσουν». Στο καλαμπόκι σπάρθηκαν πέρυσι 100.000 στρέμματα, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει καθόλου ζήτηση προκαλεί αδιέξοδο. «Έχουμε περίπου 6.000-8.000 τόνους σπυρί απούλητους στις αποθήκες μας από πέρυσι», αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου, εξηγώντας ότι, από τη μια, η Συνδεδεμένη οδήγησε σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και, από την άλλη, το εισαγόμενο με χαμηλή τιμή από τη Βουλγαρία μείωσε σημαντικά την τιμή.

«Πέρυσι, η τιμή ήταν 30 λεπτά το κιλό και τώρα έπεσε στα 18,5 λεπτά», σημειώνει και δεν αποκλείει η μείωση των εκτάσεων να φτάσει το 50%. Ο ίδιος ευελπιστεί να μειωθούν οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία και να βελτιωθεί η τιμή. Η σπορά προσδιορίζεται στις αρχές Απρίλη. Ο αραβόσιτος και το βαμβάκι πρωταγωνιστούν στο Φωτολίβος, τους Σιταγρούς, την Αργυρούπολη και το Καλαμπάκι.

Υποχωρεί ο ηλίανθος στην Ορεστιάδα

Αντίθετα με τη Δράμα, στην Ορεστιάδα υπάρχει στροφή προς το βαμβάκι και διαφαινόμενη υποχώρηση του ηλίανθου. Στα ποτιστικά χωράφια θα επιλέξουν βαμβάκι λόγω του μπόνους των 60 ευρώ από το Μέτρο Απονιτροποίησης.

«Στα ξηρικά χωριά προσανατολίζονται στον ηλίανθο, ο οποίος θα είναι μειωμένoς κατά 30%-40%, εκτός και αν έχουμε μια τιμή γύρω στα 45 λεπτά το κιλό. Αυξημένα κατά 10%-15% είναι τα σιτηρά και συγκεκριμένα στον Βόρειο Έβρο καλύπτουν το 60% των εκτάσεων», αναφέρει ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης.

Πέρυσι, ο συνεταιρισμός διαχειρίστηκε την παραγωγή από 70.000 στρέμματα ηλίανθου. Ο καιρός είναι ευνοϊκός μέχρι τώρα και στην Ορεστιάδα ξεκίνησε η σπορά ηλίανθου.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Νερό και τιμές θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών

Μειωμένες, όπως δείχνουν, θα είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των ανοιξιάτικων αροτραίων καλλιεργειών για την τρέχουσα περίοδο. Ήδη, τα σιτηρά από τη φθινοπωρινή περίοδο έχουν καλύψει σημαντικό αριθμό εκτάσεων, με αποτέλεσμα τα στρέμματα που απομένουν να είναι αισθητά μειωμένα.

Οι χαμηλές τιμές, αλλά και οι αποδόσεις των καλλιεργειών στην προηγούμενη περίοδο προβλημάτισαν τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να επιλέξουν τα σιτηρά ως μια καλύτερη λύση και με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, το ενδιαφέρον για τις δυναμικότερες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, δείχνει να είναι μειωμένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αρνητικός, επίσης, παράγοντας στις τελικές αποφάσεις είναι και το θέμα του νερού, καθώς σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας η ανομβρία είναι αισθητή. Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργίου, παραγωγό από την Κάτω Τιθορέα, «το βαμβάκι και το καλαμπόκι παρουσιάζουν αισθητή μείωση σε σύγκριση με τη μηδική. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και ο ηλίανθος λόγω των χαμηλών τιμών της περσινής περιόδου». Σύμφωνα με τον ίδιο, προβληματισμένοι δείχνουν και οι καπνοπαραγωγοί λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για ρύζι

Ο Ηλίας Ζιάκας, παραγωγός από τη Λαμία, παρακολουθώντας τη στάθμη του νερού στον Σπερχειό, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. «Οι μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν μειώσει αισθητά τη ροή του Σπερχειού ποταμού. Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι ορυζοπαραγωγοί της Ανθήλης και της Ροδίτσας, λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε νερό για τη νέα καλλιεργητική περίοδο», υποστηρίζει.

Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «οι καλές τιμές του ρυζιού στρέφουν το ενδιαφέρον των αγροτών προς αυτή την καλλιέργεια. Οι μειωμένες, όμως, ποσότητες νερού θα δυσκολέψουν και τις τελικές αποφάσεις τους, διότι το ρίσκο για την προετοιμασία θα έχει μεγάλο κόστος».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Έκλεισε θέσεις το σιτάρι, αυξητικές οι τάσεις για μηδική, ρύζι, ηλίανθο και βαμβάκι

Σε μηδική, ρύζι, ηλίανθο και βαμβάκι φαίνεται, από τις τάσεις της αγοράς, ότι στράφηκε το φετινό ενδιαφέρον των παραγωγών στις εαρινές σπορές στην Κεντρική Μακεδονία. Σε κάποιες περιοχές το σιτάρι κρατήθηκε ψηλά στη ζήτηση των παραγωγών και κέρδισε έδαφος έναντι του καλαμποκιού, ωστόσο ιδιαίτερα αυξητική τάση παρουσίασε η μηδική, όπως και ο ηλίανθος.

Την ίδια ώρα, το ρύζι κερδίζει σε εκτάσεις στην περιοχή της ΠΕ Θεσσαλονίκης, σε σχέση με πέρυσι, ενώ κάποιο μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημειώνεται και για το βαμβάκι. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις δηλώσεις του εμπορικού διευθυντή του Ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ ΑΕ, Γιώργου Βαδόλα, και του προέδρου της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τσιχήτα. Αναφορικά με το σιτάρι, ο κ. Βαδόλας επισημαίνει ότι έχουν μπει πάρα πολλές εκτάσεις κυρίως στον Έβρο και σημειώνεται αύξηση στην περιοχή των Σερρών, που παραδοσιακά καλλιεργείται καλαμπόκι. «Ακόμη ένα γεγονός είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, εδώ και δύο χρόνια, για μηδικές και τεράστια ζήτηση για σπόρο, ο οποίος δεν υπάρχει. Την ίδια ώρα, θεωρώ ότι ο ηλίανθος θα είναι από τις κερδισμένες καλλιέργειες», αναφέρει ο κ. Βαδόλας.

Ειδικά για τον ηλίανθο, ο ίδιος εξηγεί ότι, επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για την καλλιέργεια, λόγω χαμηλών τιμών, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να σημάνει καμπανάκι στις αγορές των βιοκαυσίμων για έλλειψη πρώτης ύλης. Έτσι, οι τιμές τα τελευταία δύο χρόνια είναι ελκυστικές, δημιουργώντας προϋποθέσεις για σπορά περισσότερων στρεμμάτων.

«Υπάρχει μια επιπλέον τάση για το ρύζι στην περιοχή της Χαλάστρας, γιατί τα τελευταία χρόνια έδειξε μια σταθερότητα. Η μηδική έχει μια μικρή αύξηση και ενδιαφέρον λόγω βιολογικών και κτηνοτροφικών αναγκών, ενώ το καλαμπόκι παραμένει στα ίδια επίπεδα», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Τσιχήτας. Εκτιμά, ωστόσο, ότι από τις ζημιωμένες καλλιέργειες –και αυτές που πιέζονται περισσότερο– φαίνεται θα είναι τα δημητριακά, αφού άνοιξαν οι αγορές της Ουκρανίας και επηρέασαν αρνητικά τις τιμές στο εμπόριό τους. Μικρή αύξηση παρατηρεί, τέλος, και στην καλλιέργεια του βαμβακιού.