Κερδίζει έδαφος στα Φάρσαλα η φάβα

Αν και φέτος ο καιρός δημιούργησε πρόβλημα στην παραγωγή

Δειλά – δειλά στα ξηρικά χωράφια της επαρχίας Φαρσάλων η καλλιέργεια της φάβας κερδίζει την προτίμηση των παραγωγών, οι οποίοι θέλουν να ξεκουράσουν το χωράφι τους ή να δοκιμάσουν ένα προϊόν που το επιζητά η αγορά, καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όσο τα άλλα δημητριακά. Μάλιστα, τα τελευταία επτά χρόνια στην περιοχή των Χαλκιάδων, το προϊόν καλλιεργείται συστηματικά από κάποιους, οι οποίοι δείχνουν να το εμπιστεύονται και να επενδύουν σε αυτό, με στόχο να πλησιάζουν σε ποιότητα αυτό της Σαντορίνης.

Δυστυχώς, όμως, φέτος ο καιρός τα μούσκεψε, αφού η επαρχία χτυπήθηκε αρκετές φορές από βροχές και χαλάζι, με αποτέλεσμα να γεράσουν πρόωρα τα φυτά στα περισσότερα χωράφια και να μειωθεί η παραγωγή. Η συγκομιδή ξεκίνησε προ ημερών και ο προβληματισμός των Φαρσαλινών παραγωγών είναι έντονος. Μάλιστα, κάποιοι αρχίζουν να πιέζουν να εξετάσει σοβαρά ο ΕΛΓΑ το αίτημα περί αναγγελίας ζημιάς για τις σχετικές αποζημιώσεις.

Τα οφέλη της φάβας

Ωστόσο, οι παραγωγοί των Χαλκιάδων δηλώνουν θετικοί με τη φάβα, καθώς ανάλογες ζημιές έχουν δημιουργηθεί σε σιτηρά-κριθάρια. Η φάβα συγκαταλέγεται στις ξηρικές καλλιέργειες και δεν χρειάζεται επιπλέον νερό πέραν της βροχής. Πρόκειται για μία καλλιέργεια που ξεκινά το φθινόπωρο με το όργωμα και τις πρώτες βροχές. Στη συνέχεια, γίνεται το γνωστό ψιλοχωμάτισμα με δισκοσβάρνα και η επιπλέον κατεργασία με τον καλλιεργητή, καθώς και το τελικό πέρασμα με τον κύλινδρο και την ισοπέδωση του χωραφιού πριν από τη σπορά.

Η προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια της φάβας, καθώς και η καλλιέργεια του βίκου είναι παρόμοια διαδικασία, με εκείνη που εφαρμόζεται για την προετοιμασία των χειμερινών σιτηρών. Ως ενδεδειγμένη ημερομηνία σποράς, θεωρείται το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.

Συνήθως μία μέση παραγωγή στην περιοχή ξεκινά από τα 100 κιλά/στρέμμα και αγγίζει περίπου τα 250 κιλά/στρέμμα, ενώ η μέση τιμή πώλησης κινείται από τα 0,40-0,50 σεντς/κιλό. Αρνητικό της καλλιέργειας είναι ότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από το εξωτερικό, κυρίως την Τουρκία και από άλλα κράτη. Φέτος, λόγω κορωνοϊού οι εισαγωγές πάγωσαν και όλοι περιμένουν αν αυτό θα αποτυπωθεί και στην αύξηση της τιμής του προϊόντος στην αγορά.

Η καλλιέργεια λαμβάνει επιδότηση ψυχανθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται εναλλακτική καλλιέργεια που ξεκουράζει τα χωράφια από τη συνεχή σπορά σιτηρών, εμπλουτίζοντας με περισσότερο άζωτο την περιοχή αυτών, για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.