Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Κερδίζει χρόνο το βαμβάκι στη Θεσσαλία λόγω καύσωνα

Παγωμένες οι προπωλήσεις, τι συμβουλεύουν οι γεωπόνοι
03/08/2023
10'+ διάβασμα
kerdizei-chrono-to-vamvaki-sti-thessalia-logo-kafsona-298520

Κανονικά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στον κάμπο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλία βοήθησαν τόσο στην αντιμετώπιση της οψίμισης, που έφεραν οι πρόωρες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, όσο και στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Εν αντιθέσει με τις θερμές αέριες μάζες, που κυριάρχησαν στον κάμπο, παγωμένες είναι οι προπωλήσεις που γίνονται, καθώς τα 62 λεπτά το κιλό που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια για συμβολαιακή δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Γεωπόνοι θεωρούν πως αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, τότε το βαμβάκι θα κερδίσει μέρες και θα έρθει πιο νωρίς η συγκομιδή. Εξέλιξη θετική, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουμε φθινοπωρινές βροχοπτώσεις κατά τη συγκομιδή, άρα ποιοτικά προβλήματα στο προϊόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος της ΔΟΒ, Βασίλη Γιαννάκο, «στην Ανατολική Καρδίτσα, και κυρίως στην περιοχή του Δήμου Παλαμά, υπάρχει μία οψίμιση της καλλιέργειας κατά 15 μέρες περίπου, αν και ο παρατεταμένος καύσωνας μας ωφέλησε, καθώς κερδίσαμε μέρες. Τα ποτίσματα συνεχίζονται κανονικά, αλλά δεν εφησυχάζουμε, καθώς λόγω ακριβώς της οψίμισης η αρδευτική περίοδος θα συνεχιστεί και μετά τις 20 Αυγούστου. Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε σε επιφυλακή για το πράσινο σκουλήκι. Τέλος, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις με τα εκκοκκιστήρια. Δεν κινείται φύλλο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Καρδιτσιώτης αγρότης. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η όποια κινητικότητα στην εμπορική τιμή του βαμβακιού θα είναι από τον Σεπτέμβριο».

Συνάδελφοί του εκτιμούν ότι η άνοδος των διεθνών τιμών στα σιτηρά μπορεί να επηρεάσει ανοδικά και τις τιμές στα βαμβάκια.

Οι συμβουλές των ΔΑΟ

Οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τον κίνδυνο όψιμων προσβολών από τα σκουλήκια. Το πράσινο σκουλήκι είναι επικίνδυνο για προσβολές μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το ρόδινο σκουλήκι μπορεί να υπάρχει μέχρι και τον Νοέμβριο. Το θετικό είναι ότι οι πληθυσμοί, όπως προαναφέραμε, παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Σε χαμηλά επίπεδα πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, αναφέρει τα εξής: Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία, όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής, διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της ΠΕ Λάρισας, με εξαίρεση την ΤΚ Τερψιθέας του Δ. Λαρισαίων και των ΤΚ Γλαύκης και Καλαμακίου του Δ. Κιλελέρ, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων.

Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού κυμαίνονται σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της ΠΕ Λάρισας, με εξαίρεση την ΤΚ Αρμενίου του Δ. Κιλελέρ, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων. Από τους επιτόπιους ελέγχους, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται ύπαρξη προσβολών πάνω από το όριο επέμβασης για το ρόδινο σκουλήκι.

Η Υπηρεσία υπενθυμίζει στους παραγωγούς, που έχουν τοποθετήσει φερομονικές παγίδες στα χωράφια τους για την παρακολούθηση του σκουληκιού, ότι οι συλλήψεις ενηλίκων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβούς περιόδου αλλαγής των γενεών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού και σε συνδυασμό με τον επιτόπιο έλεγχο συμβάλλουν στον προσδιορισμό της καταλληλότερης χρονικής στιγμής για επέμβαση.

Σε καμία περίπτωση, οι φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν μέσο εκτίμησης του ύψους της προσβολής, η σοβαρότητα της οποίας είναι συνάρτηση διάφορων παραγόντων. Επισημαίνεται ότι εφόσον απαιτηθεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα και επαναληπτικοί ψεκασμοί, τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής δράσης και χημικής ομάδας κάθε φορά και να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο φορές την καλλιεργητική περίοδο για τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.

Προσβολές από τετράνυχο στην Καρδίτσα

Στο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, που εξέδωσε η ΔΑΟ Καρδίτσας, αναφέρεται ότι, σε γενικές γραμμές, δεν διαπιστώνονται προβλήματα από προσβολές εχθρών, με εξαίρεση τις προσβολές από τετράνυχο, που σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν σε χημικές επεμβάσεις. Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν γεωπόνοι της Υπηρεσίας, προς το παρόν, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης. Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζεται επαρκής άρδευση λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την περίοδο. Όπου απαιτείται, συνιστάται να επέμβουν άμεσα με ρυθμιστές ανάπτυξης σε φυτείες με υπερβολική βλάστηση και να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση για τη διατήρηση της ισορροπίας βλαστικών και καρποφόρων οργάνων και αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου να αποτραπεί η προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και, φυσικά, η οψίμιση των φυτειών.

Στην περιοχή, το διάστημα από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, συνήθως κάνει την εμφάνισή της η 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι.

Η γενιά αυτή, ως γνωστόν, είναι και η πλέον καταστρεπτική. Επομένως, οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ελέγχουν σχολαστικά τις φυτείες τους για διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών.

Απαραίτητη η ορθολογική αζωτούχος λίπανση στα Τρίκαλα

Στο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, που εξέδωσε η ΔΑΟ Τρικάλων, αναφέρονται τα εξής: Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου δεν ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια του βαμβακιού, με αποτέλεσμα να χρειαστούν επανασπορές και γενικότερα να έχουμε την οψίμιση της καλλιέργειας.

Την εποχή αυτή, οι βαμβακοφυτείες ολοκληρώνουν την ανθοφορία στις πρώιμες καλλιέργειες, οι όψιμες καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης χτενιών. Από επιτόπιες επισκέψεις γεωπόνων της υπηρεσίας σε βαμβακοκαλλιέργειες παρατηρήθηκαν σποραδικά μικροί πληθυσμοί εντόμων που προσβάλλουν τα νεαρά φυτά, όπως αφίδες, θρίπες, λύγκος κ.ά. χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών των παραπάνω εχθρών έγιναν ψεκασμοί. Ο αριθμός των συλλήψεων, στις μετρήσεις που έγιναν, ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσία κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προς αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου τα φυτά να μην είναι ελκυστικά για την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις, επειδή την περίοδο αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται τα ωφέλιμα έντομα που παρασιτούν τους επιβλαβείς οργανισμούς (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) του βαμβακιού.

The pink bollworm is an insect known for being a pest in cotton farming.

ΑΝ. Μακεδονία – Θράκη

Όψιμη, αλλά καλή η βαμβακοκαλλιέργεια

Σύμφωνα με τους γεωπόνους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Νικόλαο Κολάτσο και Χριστίνα Δολαπτσόγλου, στον Έβρο και στη Ροδόπη το βαμβάκι παρουσιάζει οψιμότητα έως και δύο εβδομάδων. Την περίοδο αυτή, θα έπρεπε να είχαμε περισσότερα σχηματισμένα καρύδια, αλλά η καλλιέργεια φέτος σε πολλά χωράφια είναι ακόμη στο στάδιο της άνθισης. Ωστόσο, όπως εκτιμούν, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες θα συμβάλουν στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου. Σημειώνουν ότι φέτος υπάρχουν θέματα με ιασσίδες (τζιτζικάκια) σε εντονότερο βαθμό από πέρυσι, καθώς επίσης με τετράνυχο σε ορισμένες ποικιλίες.

Θετικό είναι το γεγονός ότι, προς το παρόν, δεν προκαλεί ανησυχία το πράσινο σκουλήκι, καθώς οι συλλήψεις στις παγίδες δεν είναι υψηλές και δεν υπάρχουν μακροσκοπικά ευρήματα σημαντικών προσβολών. «Oι παγίδες συνιστούν απλά μια ένδειξη που σχετίζεται με τον κύκλο ζωής των εντόμων, αλλά δεν δείχνουν το ποσοστό της προσβολής, το οποίο πρέπει πάντα να συνεκτιμάται με μακροσκοπικούς ελέγχους».

Παρουσία ρόδινου σκουληκιού

Σε κάποια χωράφια διαπιστώνεται η παρουσία ρόδινου σκουληκιού, το οποίο έχει χαρακτηριστικό σύμπτωμα στο στάδιο της άνθισης και ειδικότερα «κλείνεται μέσα στο άσπρο άνθος και το κάνει να μοιάζει σαν μια φούσκα τη λεγόμενη ροζέτα. Δεν έχουμε υψηλά επίπεδα προσβολής. Όταν θα έχουμε καρύδια 20 ημερών, θα γίνουν δειγματοληψίες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει στο εσωτερικό σημαντικό ποσοστό προσβολής».

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση καλύτερης εικόνας, γιατί το ρόδινο ζει έγκλειστο εντός του καρυδιού, άρα δεν είναι εύκολα ορατός εχθρός. Από τις ΔΑΟΚ συνιστάται να μη γίνονται ψεκασμοί προληπτικά, γιατί προκαλούνται προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα και αυξάνεται άσκοπα το κόστος καλλιέργειας. Οι παραγωγοί συνιστάται να παρακολουθούν τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εκδίδονται από τις ΔΑΟΚ και να ακολουθούν τις αναγραφόμενες οδηγίες για την παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών τους. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις φυτείες τους για τα επίπεδα προσβολής και να συνεργάζονται με τους κατά τόπους γεωπόνους τους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αυξημένες οι απαιτήσεις σε νερό

Γεωπόνοι από τον Νότιο Έβρο μεταφέρουν ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού εξελίσσεται ομαλά, απλά χρειάζονται αυξημένα ποτίσματα, που είναι όμως αντίστοιχα με αυτά των προηγούμενων ετών την ίδια περίοδο.

Και στην Ξάνθη το βαμβάκι ευνοήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αγαπάει τη θερμοκρασία, ταυτόχρονα όμως αυξήθηκαν οι απαιτήσεις του σε νερό.

Της Μαρίας Αμπατζή