Η Κίνα οδηγεί τις αυξήσεις τιμών σε δημητριακά και ελαιούχα

Άνοδο του κόστους παραγωγής καταγράφει ανάλυση των Copa-Cogeca για τις αγορές αγροτικών προϊόντων

Eνδιαφέροντα νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πολλές καλλιέργειες έρχεται να προσθέσει πρόσφατη έκθεση των Copa-Cogeca.

Οι πληροφορίες της έκθεσης, που καλύπτει το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2021, προέρχονται από ειδικούς αναλυτές της Κομισιόν και ερευνητικά ιδρύματα και συγκεντρώθηκαν από τις δύο αγροτικές οργανώσεις.

Στο έγγραφο αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ορισμένα προϊόντα λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τη HORECA (εστίαση, ξενοδοχεία) σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους των εισροών (ζωοτροφές, καύσιμα και λιπάσματα).

Ειδικά για τα δημητριακά και τα ελαιούχα φυτά, οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια «εξαιρετικά ρευστή αγορά», σημειώνοντας ότι οι τιμές είναι αυξημένες τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Η ζήτηση από την Κίνα συνεχίζει να αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα σε αυτό το σκαρφάλωμα των τιμών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα της συγκομιδής. Αυτό διότι ο παγετός βρήκε τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στην ανθοφορία, καθυστερώντας την ανάπτυξή τους.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι τιμές στα λιπάσματα έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο σε σχέση με πέρσι. Όπως αναφέρεται, επίσης, τον Απρίλιο η Κίνα έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, με στόχο να μειώσει τις εισαγωγές σε καλαμπόκι και σόγια, στον τομέα του χοιρινού και των πουλερικών.

Για αντικατάσταση του αραβοσίτου, οι κινεζικές αρχές προκρίνουν την ελαιοκράμβη, τον βαμβακόσπορο, τα φιστίκια και τις ζωοτροφές από ηλίανθο. Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε ορισμένες χώρες έχουν επιβληθεί δασμοί, καθώς και περιορισμοί στις ποσότητες.

Ο παγετός «έκαψε» τα πυρηνόκαρπα

Τα πυρηνόκαρπα μαζί με τα μήλα και τα αχλάδια (σε μικρότερο βαθμό) υπέστησαν, σε αρκετά κράτη-μέλη, μεγάλες παραγωγικές απώλειες, λόγω του παγετού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή παραγωγή για ροδάκινα και νεκταρίνια προβλέπεται να φτάσει τους 2.420.821 τόνους, σημαντικά μειωμένη (-18%) σε σχέση με το 2020. Στα βερίκοκα, η μείωση εκτιμάται σε 40% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019, διαμορφώνοντας την παραγωγή στους 344.000 τόνους. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, οι Copa-Cogeca έχουν καλέσει την Κομισιόν να προσφέρει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα έκτακτης στήριξης σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί», αναφέρουν οι δύο αγροτικές οργανώσεις. Ιστορικά υψηλά καταγράφηκαν στις τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια και στα μήλα.

Ανοδικά οι εισαγωγές ντομάτας από Τουρκία και Μαρόκο

Σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, το εν λόγω διάστημα αυξήθηκαν οι εισαγωγές από Τουρκία και Μαρόκο. Σε ορισμένες περιοχές, οι παραγωγοί προχώρησαν σε επανασπορές, λόγω του παγετού. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο επιβολής προστίμων του λιανεμπορίου σε παραγωγούς που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις συμφωνίες παράδοσης προϊόντων τους στα καταστήματα, ακόμη και αν η πανδημία ήταν το αίτιο γι’ αυτό.

«Ο συνδυασμός της δυσκολίας εύρεσης εργατών γης με τα αυξημένα κόστη παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και το ρωσικό εμπάργκο παραμένουν κομβικά ζητήματα», σύμφωνα με τις οργανώσεις.

Ανεβασμένη η κατανάλωση ελαιολάδου στα νοικοκυριά

Η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται αυξημένη κατά 10%, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξάνονται σταθερά, αν και ακόμη βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (2015 – 2019). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκε, ενώ οι εξαγωγές αναμένονται ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι, λόγω της μείωσης της παραγωγής στις τρίτες χώρες και της κατάργησης των δασμών από τις ΗΠΑ.

Πήραν τα πάνω τους τα αρνιά, «τρέχουν» οι εξαγωγές στα τυριά

Σύμφωνα με τις Copa-Cogeca, όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Η έκθεση φέρνει ως παράδειγμα το χοιρινό κρέας, αναφέροντας ότι οι τιμές παραγωγού απέχουν από το να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Πάντως, παρατηρήθηκε αύξηση στις εξαγωγές χοιρινού σε σχέση με πέρσι (+30%). Εξάλλου, σύμφωνα με το έγγραφο, το υψηλό κόστος παραγωγής πιέζει έντονα τον τομέα των πουλερικών και των αβγών. «Σε ό,τι αφορά το βοδινό και το αρνίσιο κρέας που κατευθύνεται στην εστίαση οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ξεκάθαρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των σφαγίων, για την πλειονότητα των κατηγοριών έχει καταγραφεί αύξηση, η οποία μεσοσταθμικά διαμορφώνεται στο 8%. Στο μοσχαράκι (σφάγιο) η τιμή αυξήθηκε πάνω από 18%. Η παραγωγή βοδινού κρέατος, στο μεταξύ, μειώθηκε κατά σχεδόν 10% σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά με την παραγωγή βοδινού κρέατος, σε σχέση με πέρσι μειώθηκε σχεδόν κατά 10% κατά το πρώτο δίμηνο του 2021. Στο αρνίσιο κρέας, τόσο τα σφάγια των μικρών αρνιών, όσο και των μεγάλων ζώων παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στην τιμή παραγωγού (+15,5% και +20,3% αντίστοιχα). Παράλληλα, η παραγωγή αρνίσιου κρέατος μειώθηκε κατά 14,4% κατά το πρώτο δίμηνο του 2021.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές σφαγίων αυξήθηκαν σημαντικά (+24%) μεσοσταθμικά σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2020, ενώ αντίθετα υπήρξε μεγάλη μείωση εισαγωγών από Αυστραλία (-44%), Νέα Ζηλανδία (-23%) και Αργεντινή (-41%).

Στα τυριά, συνεχίζεται και στο εξεταζόμενο τρίμηνο η αύξηση στις εξαγωγές.