Με τον κίνδυνο περικοπών η πληρωµή των Οικολογικών Σχηµάτων

✱ Μέχρι τα τέλη Μαρτίου ανοίγει το ΟΣΔΕ 2024, διαβεβαιώνει στην «ΥΧ» το ΥΠΑΑΤ ✱ Μ. Γαρδικιώτης: «Δεν είχαµε καµία επικοινωνία µε τον υπουργό για το Μέτρο 5.2»

Χωρίς κανένας να γνωρίζει ποια θα είναι τα τελικά ποσά με τα οποία πρόκειται να πληρωθούν οι παραγωγοί τις εκκρεμότητες της ΕΑΕ 2023, συμπεριλαμβανομένων και των Οικολογικών Σχημάτων, έκλεισε οριστικά η πλατφόρμα για τις διορθωτικές. Η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού των Οικολογικών Σχημάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, με πολλούς να βλέπουν «μαχαίρι» στις ενισχύσεις τους.

Όπως μάς μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες, λάθη λόγω των συνεχών αλλαγών που υπέστη η πλατφόρμα φαίνεται ότι δεν έχουν αποφευχθεί, και ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι σηκώνουν τώρα τα χέρια ψηλά, σημειώνοντας ότι «για το 2023, ό,τι δηλώθηκε, δηλώθηκε!».

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τόσο το ΥΠΑΑΤ όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση, ιδιαίτερα, δε, όταν ο χρόνος ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για να ανοίξουν οι πύλες του ΟΣΔΕ του 2024, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη. Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με εκπρόσωπο του υπουργείου διαβεβαιώνεται ότι η δέσμευση του υπουργού περί εκκίνησης του ΟΣΔΕ έως τα τέλη Μαρτίου θα υλοποιηθεί.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους παραγωγούς είναι «με ποιον ακριβώς τρόπο θα ανοίξει», όταν «η εφαρμογή για το 2023 έκλεισε πρόσφατα, και μάλιστα με απανωτά λάθη». Κάποιοι εκτιμούν ότι για επικοινωνιακούς λόγους το ΟΣΔΕ πράγματι θα ανοίξει έως τα τέλη του μηνός, αλλά η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων δεν θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα αποκαθίσταται σταδιακά, όπως, εξάλλου, γίνεται τα τελευταία χρόνια.

ΕΑΕ 2023

Εν τω μεταξύ, το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ΕΑΕ 2023 έκλεισε, τελικά, στις 12 Μαρτίου, όπως μάς ενημερώνουν εκπρόσωποι των ΚΥΔ (και όχι στις 10/3, όπως είχε προειδοποιήσει ο Οργανισμός). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σύστημα έκλεισε προκειμένου να ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων, κυρίως των Οικολογικών Σχημάτων, όπως αυτά δηλώθηκαν. Από τις 12 του μηνός, οπότε και έκλεισε το σύστημα, πληροφορηθήκαμε ότι την Τετάρτη 20 Μαρτίου παρουσιάστηκε στη διοίκηση του Οργανισμού μια πρώτη εκτίμηση των δηλώσεων.

Περικοπές;

Ο μεγάλος φόβος επικεντρώνεται σε ένα σημείο: Εάν, τελικά, η υπερβολική ζήτηση σε συγκεκριμένα Οικολογικά Σχήματα, όπως είναι τα βιολογικά, θα οδηγήσει σε περικοπή τις ενισχύσεις, κι αν αυτή η περικοπή θα είναι οριζόντια ή ανάλογα της ζήτησης του κάθε Σχήματος.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια σενάρια που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κουμπαράς των Οικολογικών Σχημάτων μετρά 425 εκατ. ευρώ.

«Μια οριζόντια περικοπή θα ήταν άδικη», λένε χαρακτηριστικά παραγωγοί, δείχνοντας τη μεγάλη ζήτηση σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις των Οικολογικών Σχημάτων, όπως είναι τα Βιολογικά, τα οποία, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, αφορούσαν τα 2/3 των αιτήσεων και φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει την υπερκάλυψη του προϋπολογισμού.

Χρονοδιαγράμματα

Από το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό, και η προφορική διαβεβαίωση που δίνεται, μέχρι στιγμής, είναι ότι όλες οι εκκρεμότητες του 2023 θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι μέσα στον Απρίλιο θα πληρωθούν:

✱ Οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις έτους 2023, ύψους 245 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πριν το Πάσχα αναμένεται να πληρωθούν:

✱ Τα Οικολογικά Σχήματα έτους 2023, ύψους 425 εκατ. ευρώ.

✱ Η Διορθωτική Πληρωμή της ΕΑΕ 2023 (Βασική κ.λπ.), ύψους 88 εκατ. ευρώ.

Τι άλλο δεν έχει ξεκαθαριστεί

Παρά τη δέσμευση του κ. Αυγενάκη ότι «σύντομα θα έχουν δοθεί ημερομηνίες και ποσά» για όσους δεν έλαβαν τις ενισχύσεις τους για τα έτη 2014-2019, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Όπως δεν έχει ειπωθεί κάτι για την εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και την αποδέσμευση των νόμιμων.

ΕΑΕ 2024

Με βάση τον επικαιροποιημένο πίνακα του χρονοδιαγράμματος για την έκδοση των προσκλήσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2024, ο προγραμματισμός για πολλές παρεμβάσεις είναι κατ’ εκτίμηση, όπως στην περίπτωση της έναρξης της περιόδου υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης έτους 2024, που τοποθετείται τον Μάρτιο.

«Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης δηλώσεων ΕΑΕ: Μάρτιος 2024», αναγράφεται στον πίνακα του υπουργείου, σχετικά με το πότε οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν για το έτος 2024 τις αιτήσεις τους για τη λήψη:

✱ Βασικής Ενίσχυσης, προϋπολογισμού 829.567.104 ευρώ.

✱ Οικολογικών Σχημάτων, προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ .

✱ Αναδιανεμητική Ενίσχυση, προϋπολογισμού 174.032.766 ευρώ.

✱ Συμπληρωματική στήριξη νέων γεωργών, προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ.

✱ Συνδεδεμένες – Φυτική Παραγωγή, προϋπολογισμού 103.134.769 ευρώ.

✱ Συνδεδεμένες – Φυτική Παραγωγή: Πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, προϋπολογισμού 30.576.533 ευρώ.

✱ Συνδεδεμένες – Ζωική Παραγωγή, προϋπολογισμού 111.238.072 ευρώ.

✱ Συνδεδεμένη – Μεταξοσκώληκες, προϋπολογισμού 321.195 ευρώ.

Με την επισήμανση «εξαρτάται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», η έναρξη αίτησης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους 255.076.923 ευρώ, τοποθετείται κάποια στιγμή το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Μεταποίηση, ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και άλλα

Με βάση, πάντα, το χρονοδιάγραμμα προκηρύξεων, αναμένεται να τρέξει η πρόσκληση:

✱ Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», ύψους 135 εκατ. ευρώ, μέσα στον Απρίλιο.

✱ 70-1.3 «Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων (Δράση 2: Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών), τον Ιούλιο του 2024.

«Πονοκέφαλος» με το 5.2

Την ίδια ώρα, έχει προκύψει ζήτημα με την αμοιβή των γεωπόνων και των μηχανικών που θα μελετήσουν και θα επιβλέψουν την κατασκευή εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο του Μέτρου 5.2. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, είχε δεσμευτεί συγκεκριμένα ότι «η κάλυψη των εξόδων θα είναι πλήρης, 100%, από το πρόγραμμα. Αλλά και οι μελέτες θα γίνουν δωρεάν από το ΓΕΩΤΕΕ».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαο Γαρδικιώτη, ο οποίος μάς ενημέρωσε ότι, με βάση την πρόσκληση του μέτρου, η αμοιβή γεωπόνων και μηχανικών είναι επιλέξιμη δαπάνη και επιδοτείται από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αποσαφήνισε τα εξής: «Δεν είχαμε καμία επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό, κ. Λ. Αυγενάκη. Σε κάθε περίπτωση, το Επιμελητήριο δεν μπορεί και δεν έχει αρμοδιότητα να αναλάβει ανταγωνιστικές δράσεις προς τα μέλη του, τους μελετητές».