Οι κίνδυνοι από τη χρήση και την κατανάλωση φυτοφαρμάκων στο βιβλίο του βιοκαλλιεργητή Andre Leu

Τις σημαντικές επιπτώσεις από τα χημικά και εγκεκριμένα φυτοφάρμακα στη γεωργία, στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα στα έμβρυα και στα παιδιά, αποδεικνύει με καταγραφή πλήθους έγκριτων επιστημονικών ερευνών ο βιοκαλλιεργητής και ερευνητής Andre Leu, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας, με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων».

Ο Αυστραλός βιοκαλλιεργητής και τέως πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), ο οποίος βρέθηκε στον Πύργο την περασμένη Τετάρτη, προσκεκλημένος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου, επικεντρώθηκε στους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων, καταρρίπτοντάς τους, χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα, ύστερα από σχετική μελέτη χρόνων.

Οι μύθοι αυτοί αφορούν τους ισχυρισμούς των εταιρειών παραγωγής, αλλά και των ρυθμιστικών αρχών ότι τα χημικά σκευάσματα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματά τους είναι ασφαλή σε μικρές ποσότητες, ότι διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης είναι ακίνδυνα, ότι ελέγχονται από αξιόπιστες αρχές και ότι είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έγκριση σύνθετων φυτοφαρμάκων ως ασφαλών με βάση τη δοκιμή μόνο ενός από τα συστατικά του σκευάσματος.

«Δηλητηριάζουν» τα παιδιά μας

Από τις έρευνες και τις μελέτες που παρατίθενται, προκύπτει ότι εξαιτίας των χημικών στη γεωργία προκαλούνται διάφορες παθήσεις, ενώ συνδέονται με παιδικούς καρκίνους, αλλά και με τον αυτισμό.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής, δεν υπάρχει ασφαλής δόση φυτοφαρμάκων όταν πρόκειται για παιδιά, τα οποία είναι ευάλωτα, καθώς ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αποδομήσει τις χημικές ουσίες. Παράλληλα, μέσα από διαγράμματα καταδεικνύει ότι η γλυφοσάτη προκαλεί νευρικές διαταραχές στον εγκέφαλο και αυξάνει τον αυτισμό στα παιδιά.

Τα συμπεράσματα επιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στον Πύργο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας κ. Κατσαρός, ο οποίος ανέφερε ότι στην Ηλεία γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων πάνω από τον μέσο όρο της χώρας και ότι αυτά συνδέονται με τα κρούσματα καρκίνου που έχουν αυξηθεί στην περιοχή.

O αντιδήμαρχος Πύργου, κ. Αργυρόπουλος, ανέφερε ότι στην περιοχή του Επιταλίου, όπου υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες, έχει παρατηρηθεί η αύξηση του αριθμού των θανάτων από καρκίνο και νεοπλασίες.