Κινέζος υπουργός Γεωργίας: «Η κατάσταση του καλλιεργούμενου χειμερινού σίτου θα μπορούσε να είναι η χειρότερη στην ιστορία»

Η κατάσταση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού της Κίνας θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη στην ιστορία», δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Κινέζος υπουργός Γεωργίας, εντείνοντας την ανησυχία για τις παραδόσεις σιτηρών στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα σιταριού στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, Τανγκ Ρεντζιάν, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, είπε ότι οι ακραία έντονες περσινές βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τις σπορές περίπου του ενός τρίτου των καλλιεργειών σίτου.

Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνα για τη σοδειά των χειμερινών σιτηρών που πραγματοποιήθηκε πριν από την έλευση του χειμώνα, διαπιστώνοντας ότι η ποσότητά τους μειώθηκε κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες.

«Πολλοί αγροτικοί εμπειρογνώμονες και τεχνικοί μάς είπαν ότι οι συνθήκες καλλιέργειας φέτος μπορεί να είναι οι χειρότερες στην ιστορία» τόνισε ο Κινέζος υπουργός. «Η φετινή παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζει πράγματι τεράστιες δυσκολίες».

Τα σχόλια του Τανγκ δίνουν νέα διάσταση στις ανησυχίες για τις παραδόσεις σιτηρών που έχει παραγγείλει η Κίνα, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μαζί οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, και η μεταξύ τους σύρραξη έχει διαταράξει σοβαρά τον παγκόσμιο εφοδιασμό, προκαλώντας άνοδο των τιμών του σιταριού σε υψηλά 14 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κινέζος υπουργός Γεωργίας είναι πεπεισμένος ότι η Κίνα μπορεί να αντισταθμίσει την κατάσταση πετυχαίνοντας μια μεγάλη συγκομιδή καλοκαιρινών σιτηρών χάρη στις ισχυρές πολιτικές, την τεχνική υποστήριξη και τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας για τα σιτηρά.

Τα σχόλια του Τανγκ έρχονται σε μια περίοδο που βρίσκει το Πεκίνο να επικεντρώνεται εκ νέου στην επισιτιστική ασφάλεια, μια μακροχρόνια προτεραιότητα για την κεντρική διοίκηση που βρίσκεται στο προσκήνιο από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.