Άρτα: Κινητοποιήσεις μελισσοκόμων και αγροτών για το αυξημένο κόστος παραγωγής (βίντεο)

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τις οποίες διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι, ροκανίζουν το εισόδημά μας, απειλώντας την επιβίωσή μας.
Γι αυτούς τους λόγους οι μελισσοκόμοι της Άρτας αποδέχονται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Άρτας αποφασίστηκε η συμμετοχή των μελισσοκόμων στις κινητοποιήσεις.
Συμφωνούμε με τα κύρια αιτήματα των αγροτών τα οποία είναι:
- Λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα γεωργικά εφόδια και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
- Αφορολόγητο πετρέλαιο. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα ασκείται νομαδικά με συνεχείς μετακινήσεις σε διαφορετικούς νομούς και η αύξηση του κόστους στα καύσιμα είναι πλέον δυσβάσταχτη.
- Πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
Επίσης ως μελισσοκόμοι:
- Απαιτούμε την αφαίρεση των απαράδεκτων άρθρων του Εθνικού Μελισσοκομικού Μητρώου, τα οποία προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 έτη, για ασυμφωνίες της τάξης του 10% στις δηλώσεις των μελισσιών, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω. Το Μητρώο δημιουργήθηκε ερήμην μας καθώς ουδέποτε τέθηκε σε διαβούλευση.
- Απαιτούμε την κατάργηση της απόφασης του ΥπΑΑΤ 144/15067 (ΦΕΚ 466/2019), με την οποία τέθηκε ανώτατο όριο στις πωλήσεις του μελισσοκόμου (1200 κιλά ανά έτος και μόνο εντός περιφερειακής ενότητας), που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη.
- Απαιτούμε την κατάργηση της απόφασης 144/15077 την οποία έλαβε το Υπουργείο για τον Καν. 852/2004 και η οποία ουσιαστικά αναιρεί την εξαίρεση του κανονισμού και μπλοκάρει τον μελισσοκόμο από το να διαθέσει την παραγωγή του ως πρωτογενή.
- Απαιτούμε το ελληνικό σήμα να δοθεί στον Έλληνα μελισσοκόμο, με προϋποθέσεις τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και όχι στους εμπόρους διακινητές μελιού.
- Απαιτούμε την αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι και δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα το 2020 τάχθηκε υπέρ της απόκρυψης της από τους καταναλωτές αλλά και γιατί αρνείται να εφαρμόσει εργαστηριακούς ελέγχους στο μέλι, ώστε να περιορίσει τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων.