Κινητοποίηση μελισσοκόμων στην Πελοπόννησο
Στην Τρίπολη θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου τις κινητοποιήσεις τους οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου.
«Στόχος μας είναι να μπει ένας φραγμός στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου μελιού, το οποίο προκαλεί έναν άνισο ανταγωνισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, Γιώργος Σεντεμέντες. «Παράλληλα, θα πρέπει να θέσουμε σε άλλη βάση τη συζήτηση για την αύξηση του κόστους παραγωγής που καταγράφεται στη μελισσοκομία, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση όλων όσοι μπήκαν τα τελευταία χρόνια. Είναι άδικο να έχουμε το καλύτερο μέλι και να μην μπορούμε να προχωρήσουμε». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, ο ίδιος υποστηρίζει ότι στην Πελοπόννησο καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά 30%-40%. «Εάν δεν υπήρχε το μέλι από το πεύκο, που έσωσε την παρτίδα, θα μιλούσαμε για μείωση που θα έφθανε το 70%-80%», σημειώνει. Και προσθέτει: «Η ζήτηση είναι ελάχιστη και, κατά συνέπεια, οι τιμές είναι στάσιμες. Τα μέλια που υπάρχουν στα ράφια βρίσκονται αντιμέτωπα με μέλια αγνώστου προελεύσεως και τιμές που είναι πέρα από κάθε λογική».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Σταύρου Δημάκου, προέδρου του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας. «Η κινητοποίηση της 1ης Φεβρουαρίου θα μας βρει όλους ενωμένους. Περάσαμε μία ακόμα δύσκολη χρονιά», αναφέρει. Και συμπληρώνει: «Σώσαμε λίγα πράγματα τον Οκτώβριο, με το πεύκο, και αυτό έγινε μόνο στην Πελοπόννησο. Όσοι αναζήτησαν μέλι σε άλλες περιοχές δεν μπόρεσαν να καταφέρουν τίποτα. “Δούλεψαν” πεύκα εδώ, στην Αρκαδία, και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Βυτίνας, που δεν είχαν βγάλει μέλι ποτέ». Σε ό,τι αφορά την αγορά,
ο κ. Δημάκος επισημαίνει ότι «η ζήτηση ήταν ελάχιστη, ενώ η έλλειψη μελιού ακύρωσε κάθε συζήτηση για τις τιμές του. Το ερώτημα που απασχολεί κάθε παραγωγό είναι για ποιον λόγο να κινηθεί κάποιος την επόμενη χρονιά για να φτιάξει παραγωγικά μελίσσια, αφού δεν υπάρχει ζήτηση».