Ο κιτρινισμός του αγροτικού Tύπου

Δεν δίστασε να βάλει ακόμα και στο εξώφυλλο τα στοιχεία στελέχους του ΥΠΑΑΤ για να του ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση γνωστό αγροτικό έντυπο. Ο άτυχος κ. Θύμιος Τσιατούρας, «υπέπεσε στο παράπτωμα» να εργάζεται για την εξυγίανση της λειτουργίας της αγοράς, για την έμπρακτη αναβάθμιση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και για τον περιορισμό των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών κάποιων.

Η διαμόρφωση ενός «τιμοκαταλόγου εύλογου κόστους», όπου προσδιορίζονται οι μέγιστες τιμές πώλησης των αγροτικών μηχανημάτων, ενόχλησε μία-δύο εταιρείες. Αυτές, ουσιαστικά, οι οποίες χρεώνουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, ενώ η ύπαρξη ενός τέτοιου καταλόγου είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, ενώ αποτελεί «προαπαιτούμενο» της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας στον κλάδο των εξοπλισμών, η πράξη του στελέχους του υπουργείου στοχοποιήθηκε ως εμπόδιο και αιτία καθυστέρησης του ΠΑΑ!

Όλα αυτά, βέβαια, εις βάρος κάποιου που από τη θέση που κατέχει είναι ευάλωτος, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Γιατί υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο στόχος μπορεί και αντιδρά.

Τυπικό παράδειγμα, ο «διευθυντής από τις Βρυξέλλες». Ο κ. Τάσος Χανιώτης, όχι μόνο χαρακτήρισε το γνωστό διασκεδαστικό δημοσίευμα του περασμένου Ιανουαρίου για καταβολή πριμ αποχώρησης των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων απλά ως αναληθές, αλλά ήταν ιδιαίτερα καυστικός: «Στα νιάτα μου, πριν εμφανιστούν η σχετική ταινία και εκπομπή, το λέγαμε “Ράδιο Αρβύλα”! Σύμφωνα με το Βικιλεξικό “είδηση ανυπόστατη, που προέρχεται από ανεπίσημη ή αναξιόπιστη πηγή”. Ανέξοδη ελαφρότητα ή σχεδιασμένη σκοπιμότητα της αντι-ευρωπαϊκής μυθοπλασίας των fake news;», αναρωτήθηκε.

Εδώ, βέβαια, ο κίνδυνος είναι πολλαπλός, καθώς ο κ. Τάσος Χανιώτης μπορεί με ιδιαίτερη ευκολία να καταδείξει την αναξιοπιστία κειμένων που συχνά γράφονται για την ΚΑΠ, για παράδειγμα, και προβάλλονται ως έγκυρες αναλύσεις. Έτσι, λοιπόν, ακολούθησε η σιωπή του εντύπου. Και μετά η συστηματική προβολή του έργου και της προσφοράς στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγροτική πολιτική του Έλληνα της διασποράς κ.λπ.

Ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει η εξέλιξη του θέματος που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα και σχετίζεται με την απουσία του κ. Αλέξανδρου Κοντού από τα ψηφοδέλτια.

Εδώ το αφήγημα κάνει λόγο για «βαθιά γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη» και «απομάκρυνση των όσων φέρουν την κύρια ευθύνη του σημερινού διχασμού». Εδώ ο πρόεδρος της ΝΔ «γύρισε την πλάτη του στον πρόεδρο του ΣΑΣΟΕΕ και τους συνδαιτημόνες του». Είναι το αφήγημα αυτό μέσο εξασφάλισης περισσότερων διαφημίσεων από τη ΣΕΚΕ ή τους συνεταιριστές που πρωτοστατούν στη διοίκηση του ΣΑΣΟΕΕ, όπως ο Ν. Πρίντζος, ο Ν. Κουτλιάμπας, ο Θ. Τσιοτίνας, ο Χρ. Γιαννακάκης ή αποτελεί ακροβασία σε μία φτωχή σε αγροτική ειδησεογραφία περίοδο;

Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά ενισχύουν την αναξιοπιστία της ενημέρωσης και έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες να θεωρούν τη δημοσιογραφία ως ένα από τα πιο αναξιόπιστα επαγγέλματα, με το 85% εξ αυτών να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.

ΥΧ