ΚΑΠ: Κλείδωσε η «πράσινη στροφή» του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα

✱ Η έγκριση του προϋπολογισμού εξασφαλίζει τα κονδύλια της επόμενης και της μεταβατικής ΚΑΠ ✱ Απαραίτητα τα στρατηγικά σχέδια και η εναρμόνιση με τη νέα περιβαλλοντική πολιτική

Με την έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ και του μεταβατικού κανονισμού για την ΚΑΠ τα έτη 2021-2022, ο οποίος συμπληρώνεται από το πρόσθετο πακέτο 8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη από το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU), επισφραγίστηκαν και από το Ευρωκοινοβούλιο τα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια.

Ο μεγάλος σκόπελος ξεπεράστηκε, ωστόσο για τον αγροδιατροφικό τομέα οι διεργασίες έχουν ακόμα μέλλον, καθώς τα κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να καταρτίσουν τα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια, ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρα για την εναρμόνιση των πολιτικών γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα». Με βάση αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το ετήσιο συνέδριο για τη γεωργία. Μάλιστα την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κοινοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη οι συστάσεις-«ομπρέλα» της Κομισιόν για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

 

Διαφωνία

Η τρέχουσα εβδομάδα έφερε στο φως όμως και διαφωνίες ως προς τα νέα νομοθετικά κείμενα που προτείνονται για τη νέα προγραμματική περίοδο. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, τρία κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία) διαφώνησαν με το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, με το οποίο προτεινόταν να υιοθετηθεί ένα σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων, που ως κύριό του άξονα θα είχε τον χαρακτηρισμό του τροφίμου σε σχέση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός, Μάκης Βορίδης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Ζήτησε, δε, να εξαιρεθούν από μία τέτοια επισήμανση τρόφιμα με μοναδικό συστατικό, καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ).

Οι μέρες αυτές συνέπεσαν και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Όπως ο ίδιος είπε, στη θητεία του μέχρι σήμερα ξεχώρισαν τρία γεγονότα: η αντιμετώπιση της πανδημίας με τη λήψη μέτρων ενίσχυσης και διευκόλυνσης των παραγωγών, η επίτευξη σημαντικής αύξησης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 κατά 26 δισ. ευρώ, και ο εμπλουτισμός της αγροτικής μεταρρύθμισης με τις ειδικές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Εργαλεία ψηφιοποίησης

Ο επίτροπος εξήγησε ότι η ψηφιοποίηση θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Αποκάλυψε ότι η νέα ΚΑΠ θα παρέχει ένα «χαρτοφυλάκιο εργαλείων» που θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την υποστήριξη των παραγωγών με συμβουλευτικές υπηρεσίες, επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα και με την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων. Όπως είπε, τα στρατηγικά σχέδια θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να «αξιοποιήσουν πλήρως τη δυναμική της ψηφιοποίησης».

Ερωτηθείς από την «ΥΧ» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατ’ αποκλειστικότητα σε δέκα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Βοϊτσεχόφσκι εξήγησε ότι τα εργαλεία αυτά ουσιαστικά περιλαμβάνουν τη γενικευμένη χρήση της γεωργίας ακριβείας, ενώ σε ερώτημά μας για τις στρεβλώσεις της αγοράς όσον αφορά την τιμή του ελαιόλαδου, τόνισε ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, άρα και η Ελλάδα, πρέπει να συνεργαστούν σε αυτόν τον τομέα και να λάβουν από κοινού αποφάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.