Κλεισμένο από τώρα το 10% του σύσπορου της νέας σεζόν
Πόντους στο σενάριο μιας χρονιάς με υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εκκοκκιστές δίνουν τα μηνύματα που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα από τις διεθνείς αγορές και το χρηματιστήριο βάμβακος, την ώρα που οι πρώτες κουβέντες ενόψει της νέας εμπορικής σεζόν αποτυπώνουν έντονο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για ελληνικό προϊόν.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ύστερα από μια περίοδο διακύμανσης στα επίπεδα των 75-78 σεντς/λίμπρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου, που αφορούν την καινούργια σοδειά, δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες μια σαφή διάθεση να «σπάσουν» το φράγμα των 80 ευρώ/σεντς. «Είναι γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή οι διεθνείς τιμές είναι ενισχυμένες», λέει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, υπενθυμίζοντας ότι η υψηλότερη τιμή για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου που είχε καταγραφεί πέρυσι ήταν τα 75 σεντς/λίμπρα μέσα στον Σεπτέμβριο, δηλαδή λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της εμπορικής περιόδου. Μάλιστα, το peak αυτό, όπως προσθέτει ο ίδιος, δεν κράτησε πολύ, καθώς μέσα σε λίγες μέρες τα συμβόλαια υποχώρησαν ξανά στην περιοχή των 70 σεντς ανά λίμπρα.
«Μέχρι στιγμής, και από χρηματιστηριακής πλευράς, το βαμβάκι καλά κρατεί», σημειώνει ο κ. Σιάρκος, εξηγώντας ότι τα θεμελιώδη της αγοράς, όπως αυτά αποτυπώνονται στην πιο πρόσφατη έκθεση του USDA, είναι υποστηρικτικά καθώς προοικονομούν ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρότερη της προσφοράς. «Φυσικά, είναι νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Είναι γεγονός όμως ότι έως τώρα η αγορά κινείται με τρόπο που δεν δημιουργεί ανασφάλεια», υπογραμμίζει.
«Η χρηματιστηριακή εικόνα είναι πολύ καλή και υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στοιχεία που συνηγορούν στο ότι υπάρχει μια θετική δυναμική», τονίζει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο Νίκος Καραγιώργος, επικεφαλής των εκκοκκιστηρίων Αφοί Καραγιώργου. «Βέβαια, μέχρι το φθινόπωρο, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα και πολλά μπορούν να αλλάξουν», προσθέτει ο ίδιος.
Τα πρώτα συμβόλαια
Σε αυτό το διεθνές σκηνικό, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα μπει στην καινούργια σεζόν με μηδενικά αποθέματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σιάρκου, αυτήν τη στιγμή απούλητο είναι περίπου το 5% της περυσινής παραγωγής, νούμερο που ο κ. Καραγιώργος κατεβάζει ακόμα χαμηλότερα στο 3%. Αμφότεροι, ωστόσο, θεωρούν ότι, δεδομένου του μεγάλου διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τον Οκτώβριο, οι ποσότητες αυτές θα εξανεμιστούν.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι, όπως αναφέρει ο κ. Σιάρκος, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα σε επίπεδο πράξεων για την ερχόμενη εμπορική περίοδο. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ένα σημαντικό ποσοστό ελληνικού βαμβακιού νέας σοδειάς, το οποίο ο ίδιος τοποθετεί στο 5%-10% έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί, με σκοπό να παραδοθεί το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου σε εμπορικούς οίκους του εξωτερικού. «Σαφέστατα, μιλάμε για μικρές ποσότητες, όμως το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι, η οποία όσο πλησιάζουμε προς τη νέα σεζόν εκτιμούμε ότι θα κορυφωθεί», σχολιάζει.
Ράλι μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν οι αναλυτές πίσω από τα στοιχεία του USDA |
¡Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί η ζήτηση για σύσπορο βαμβάκι τη σεζόν 2018- 2019, σύμφωνα με την έκθεση Μαΐου του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την πιο κατατοπιστική, μέχρι στιγμής, έκθεση του USDA δεδομένου ότι ενσωματώνει και στοιχεία για τις σπορές που έχουν πραγματοποιηθεί στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9% σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει οριακή πτώση λόγω της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε ποσοστό 1%. Tα παγκόσμια αποθέματα στο τέλος της επόμενης εμπορικής περιόδου αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 1 εκατ. τόνους (4,5 εκατ. μπάλες) στους 18,2 εκατ. τόνους (83,8 εκατ. μπάλες), καθώς η μείωση του στοκ που διατηρεί η Κίνα (η οποία, επιπλέον, αναμένεται να αυξήσει και τις εισαγωγές της) θα υπερκαλύψει την αύξηση στα αποθέματα των υπόλοιπων χωρών. Αποτιμώντας τα στοιχεία του USDA, οι αναλυτές μιλούν για ισχυρά στηρίγματα στις τιμές, ενώ αρκετοί προεξοφλούν τουλάχιστον ένα ισχυρό χρηματιστηριακό ράλι μέσα στο καλοκαίρι. |