Κλεομένης Ξενάκης: Προσθέτει γνώσεις σε μια μελισσοκομική παράδοση τεσσάρων γενεών

Με οικογενειακή παράδοση στη μελισσοκομία και το πέρασμα της αγάπης για τη μέλισσα από γενιά σε γενιά, ο 24χρονος Κλεομένης Ξενάκης από το Αγρίνιο αποφάσισε να κρατήσει ζωντανή τη μελισσοκομική πορεία της οικογένειάς του και τα επόμενα χρόνια. Έχοντας ως βάση του την εμπειρία των προηγούμενων γενιών, ο ίδιος προσθέτει όλη την απαραίτητη εκπαίδευση και γνώση που χρειάζεται, με σκοπό να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα. «Σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών και είχα πάντα στο μυαλό μου να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία, η οποία έχει προϊστορία στην οικογένειά μας. Ξεκίνησε από τον προπάππου μου και περνούσε στην επόμενη γενιά.

Σήμερα, ο πατέρας μας, Κωνσταντίνος, διαχειρίζεται τη μελισσοκομική δραστηριότητα της οικογένειας με 400 μελίσσια και ποικιλίες μελιού, όπως ανθόμελο και έλατο, ενώ προετοιμαζόμαστε εγώ και ο αδερφός μου, Θοδωρής, να αναλάβουμε τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Κλεομένης. Η οικογένεια μετακινεί τα μελίσσια ανάλογα με τις εποχές και πουλά τα προϊόντα της σε λαϊκές αγορές, αλλά και σε δικό της πελατολόγιο.

«Ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια στην Κατούνα, σε έναν κάμπο στην Αιτωλοακαρνανία και την ανοιξιάτικη περίοδο τα μεταναστεύουμε σε μια γειτονική περιοχή για να βγάλουμε το ανθόμελο και τις γύρες. Την καλοκαιρινή περίοδο, τα πηγαίνουμε στο Καρπενήσι για έλατο. Συσκευάζουμε τα προϊόντα μας με την επωνυμία “Κωνσταντίνος Ξενάκης”, γράφοντας επίσης και την ποικιλία του μελιού και τα διαθέτουμε σε λαϊκές αγορές, αλλά και σε πελάτες από την Αθήνα ή άλλα σημεία της Ελλάδας που μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται», αναφέρει ο Κλεομένης.

Μαθήματα

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να διδαχθεί μαθήματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη μελισσοκομία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά και τα διαφορετικά ήδη φυτών. «Η σχολή έχει μαθήματα από τα οποία λαμβάνεις γνώσεις για τα φυτά ή την κλιματική αλλαγή, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη μελισσοκομική δραστηριότητα. Επίσης, έχει και συγκεκριμένο μάθημα για τη μελισσοκομία, το οποίο παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον», εξηγεί ο 24χρονος.

Μελισσοκομική δραστηριότητα

Στόχος του Κλεομένη είναι, τελειώνοντας τη σχολή, να επεκτείνει τη μελισσοκομική επιχείρηση της οικογένειάς του. «Μόλις τελειώσω με τη σχολή, σκέφτομαι να κάνω το επόμενο βήμα. Να επεκτείνω το μελισσοκομείο και να φτιάξουμε το δικό μας τυποποιητήριο, ώστε να μη χρειάζεται να συνεργαζόμαστε με άλλους για την τυποποίηση των προϊόντων μας».

Στη διαδικασία αυτή, ο Κλεομένης δεν είναι μόνος του, καθώς ο αδερφός του σκέφτεται να συμμετάσχει στην όλη προσπάθεια, συμβάλλοντας με τις δικές του γνώσεις. «Ο αδερφός μου σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να αναλάβει το κομμάτι του μάνατζμεντ, ώστε να συνδυάσουμε και τα δύο αντικείμενα», καταλήγει ο Κλεομένης.