Η κλιματική αλλαγή αποπροσανατολίζει τα κηπευτικά

Οι θερμοκρασίες στη Θράκη φλερτάρουν με τους μηδέν βαθμούς, αλλά στις υπαίθριες αγορές βρίσκουμε ακόμη ντομάτα «εποχής», γιατί μέχρι τον Δεκέμβρη οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές για χειμερινούς κολυμβητές και λαχανικά.

Οι ισχυροί βοριάδες και οι ανεμοθύελλες, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, ήταν ακόμα ένα χαρακτηριστικό του καιρού στα τέλη Δεκεμβρίου και το σαββατοκύριακο των Φώτων, προκαλώντας προβλήματα και ζημιές σε αρκετούς αγρότες, αν και τις μεγαλύτερες πληγές μετρούν οι κτηνοτρόφοι. Χωρίς ζημιές πέρασε η πρόσφατη κακοκαιρία από την Ξάνθη, καθώς η πλειονότητα των κηπευτικών αφορά θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ο νομός, όπου δραστηριοποιούνται τα Θερμοκήπια Θράκης και πολλά μικρά θερμοκήπια, δεν αντιμετώπισε χαλαζοπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ροδόπη

Η Ροδόπη ήταν λιγότερο τυχερή λόγω των ισχυρών βοριάδων και της καιρικής αστάθειας. Ο παραγωγός Γιάννης Σιδηρόπουλος καλλιεργεί λάχανο, μπρόκολο, μαρούλι, ντομάτα, εντός κι εκτός θερμοκηπίου στους Προσκυνητές και μετρά κάποιες ζημιές μικρής έκτασης από τις ανεμοθύελλες.

Προσθέτει πως δεν έχουν θέρμανση εντός του θερμοκηπίου εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να παγώσουν τα λαχανικά.

Η κλιματική αλλαγή που έφερε παράταση καλοκαιριού έως τις αρχές Δεκεμβρίου «ευνόησε μεν τις ντομάτες, αλλά δεν βοήθησε τα χειμερινά κηπευτικά που θέλουν κρύο. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών άνοιξαν γρήγορα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή». Εξηγεί ότι προγραμματίζουν τις φυτεύσεις με βάση τις εποχές, οι οποίες κυριολεκτικά μπερδεύτηκαν.

Ο παραγωγός στην Αρίσβη Γκιουτζέ, Μεχμέτ Μπατίν, καλλιεργεί σε θερμοκήπιο και εξωτερικά, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, πράσο, ρεπάνι, καρότο, παντζάρι, μαρούλι, σέλινο, μαϊντανό και δοκιμαστικά 300 ρίζες ροζ κουνουπίδι που «έχει ζήτηση». Φέτος, δεν έβαλε πυραμίδα κουνουπίδι, γιατί δεν άντεχε τις καιρικές συνθήκες και δεν έτυχε θερμής ανταπόκρισης, αλλά συνεχίζει να καλλιεργεί κάρδαμο, εστραγκόν, κέιλ, ακολουθώντας τις τάσεις της μαγειρικής. Είναι ο πρώτος που φύτεψε κέιλ και τον ακολούθησαν αρκετοί παραγωγοί.

Ο κ. Μπατίν περιγράφει τις συνέπειες του ιδιόρρυθμου καιρού: «Βάλαμε κουνουπίδια 70, 90 και 120 ημερών, τα οποία άνοιξαν όλα μαζί και δεν πουλήθηκαν. Τώρα, έχω των 170 ημερών, αλλά για 20 μέρες μείναμε χωρίς κουνουπίδια». Σχεδίαζε να έχει 3.000 ρίζες τον Νοέμβρη και 3.000 τον Δεκέμβρη, αλλά ο προγραμματισμός ανατράπηκε. Στις πρόσφατες ανεμοθύελλες δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αλλά είχε καταστροφές το φθινόπωρο με τους νοτιάδες.

Οι θερμοκρασίες πλέον είναι φυσιολογικές, αλλά ελπίζει σε παγωνιά, κάτω από -8 βαθμούς τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ώστε να παγώσει η tuta absoluta και να μην προκαλέσει ζημιές στις ντομάτες.