Η κλιματική αλλαγή έβαλε στον «πάγο» την εμπλοκή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ

Tέλη του µήνα η εξόφληση για «Ιανό» και υπόλοιπα του '20

Σε ναυάγιο εξελίχθηκε η προσπάθεια εισόδου ξένων ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση της χώρας, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι συζητητές (ΥΠΑΑΤ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες) δεν τα βρήκαν λόγω των… απροόπτων που κρύβει η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με κύκλους της επιτροπής, που ορίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για να προχωρήσει σε διερευνητικές και να προετοιμάσει το έδαφος για την εμπλοκή ιδιωτικών στον ΕΛΓΑ, οι συζητήσεις με κολοσσούς του εξωτερικού δεν καρποφόρησαν μέχρι στιγμής.

Η είδηση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Οργανισμού να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της, καθώς οι όροι που είχαν υποβάλει οι Γάλλοι διαπραγματευτές δεν θα είχαν αντίκρισμα στους Έλληνες παραγωγούς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από την αρμόδια Επιτροπή, μία διευρυμένη γκάμα ασφαλιστικών κινδύνων στη Γαλλία σημαίνει ασφάλιστρο που κυμαίνεται από 16% έως και 22% των εισπράξεων, όταν με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικοί πόροι του ΕΛΓΑ δεν υπερβαίνουν το 4%, και η ίδια η ηγεσία του Οργανισμού έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Μάλιστα, διατυπώθηκε η άποψη ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια, με τους ιδιώτες να εννοούν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν μπορούν να αναλάβουν μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, κατεβάζοντας τον πήχη των διεκδικήσεών τους, σε περίπτωση συμμετοχής τους στο εγχείρημα.

Περιμένοντας την ΚΑΠ

Όλα δείχνουν ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, την οποία εξάλλου επανέλαβε ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του επίσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, δεν φαίνεται ότι θα καρποφορήσει, τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παρά τις επαφές που έχουν γίνει, ειδικά με ομίλους της Γαλλίας και της Γερμανίας. Να σημειωθεί ότι οι κύκλοι της Επιτροπής απέφυγαν να αναφερθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τον γερμανικό όμιλο, που υπενθυμίζεται είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπλοκή του στον ΕΛΓΑ. Αρκέστηκαν, πάντως, να εξηγήσουν ότι από εδώ και πέρα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου που παρέχει η ΚΑΠ, και στην κατάλληλη προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

Πάντως, η «ΥΧ» εδώ και μήνες είχε αποκαλύψει πως το εγχείρημα είχε πάρει αναβολή, αφού οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες φαίνονταν απρόθυμες να διεισδύσουν δυναμικά στον κλάδο, εάν πρώτα δεν υπάρξουν βελτιώσεις στη λειτουργία του Οργανισμού, και αν δεν γίνει ξεκάθαρο σε ποιο μέρος του ασφαλιστικού έργου δύναται να μπουν.

Εξάλλου, τα σημάδια είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται, όταν για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ περί ασφαλιστικών προγραμμάτων για «ακραία κλιματικά φαινόμενα» με χρηματοδότηση του ΠΑΑ και τη συμμετοχή ιδιωτών σε τρίτη φάση, δηλαδή μετά τον οικονομικό εξορθολογισμό του Οργανισμού, και την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών εκτιμήσεων και ελέγχου. Όπως έχει διαρρεύσει, αυτά είναι και τα ζητήματα που είχαν θέσει εξαρχής οι ιδιώτες για να συζητήσουν σοβαρά την εμπλοκή τους στον τομέα.