Η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί το αμύγδαλο, προβληματισμός στις τάξεις των παραγωγών του Δήμου Τεμπών

Αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί, ιδιαίτερα του Δήμου Τεμπών, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστήσει ασύμφορη την καλλιέργεια.

Οι βροχές της άνοιξης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην αμυγδαλοκαλλιέργεια και μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, καθώς οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή ήταν μειωμένη σε βαθμό έως και 80% με 90%.

Αρκετά δέντρα παραμένουν πλημμυρισμένα, οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν και οι καρποί πέφτουν.

Προβληματισμός

Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε γρήγορα λόγω της μειωμένης παραγωγής, με τους παραγωγούς να αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες τις καλλιεργητικές φροντίδες για τη νέα σεζόν (λίπανση, κλάδεμα, ψεκασμοί). Ο προβληματισμός, ωστόσο, είναι έντονος, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν συμφέρει ή όχι η σωστή προετοιμασία για την επόμενη χρονιά, αφού μετά τις διαδοχικές αρνητικές χρονιές δεν υπάρχει ρευστότητα.

Σύμφωνα με τον αμυγδαλοπαραγωγό Κώστα Μητροδήμο, από την Όσσα Συκουρίου, «εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ψεκάσουμε με χαλκούχα σκευάσματα, τόσο με εντομοκτόνα όσο και μυκητοκτόνα, για να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασθένειες. Αυτό συνεπάγεται ένα κόστος τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τόνο, δίχως να υπολογίζουμε την κατανάλωση του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου που ακόμη περιμένουμε να λάβουμε από την κυβέρνηση».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μητροδήμος, το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ασθένειας φόμοψη, η οποία έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό τα δέντρα.

«Προσωπικά, ξεπάτωσα 30 στρέμματα, ακόμη και δέντρα επταετίας και οκταετίας. Οι περισσότεροι συνάδελφοι προβληματίζονται για το αν πρέπει να ξοδευτούν για ακόμη μία αβέβαιη χρονιά ή είναι προτιμότερο να πάνε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, βάζοντας άλλη ποικιλία, παρόμοια με τη φυρανιά».

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, Δημήτρης Σταυρίδης, στην ημερίδα που διοργανώθηκε χθες, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στο Συκούριο από τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνέστησε στους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με συγκεκριμένα σκευάσματα, τόσο τώρα όσο και την άνοιξη, όταν το δέντρο ξυπνήσει από τον λήθαργο.

Μετά το 2018, η ασθένεια επανήλθε φέτος ιδιαίτερα απειλητική και αυτό δεν αφορά μόνο τον Δήμο Τεμπών και τον Νομό Λάρισας, αλλά και τον γειτονικό Νομό Μαγνησίας. «Γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση και επαγρύπνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.