Κλημεντίνες: Στα 40 λεπτά η τιμή βάσης

Από το γενικότερο τοπίο που διαμορφώνεται για τα εσπεριδοειδή, με κύριο χαρακτηριστικό τις μειωμένες ποσότητες και την οψιμότητα, δεν θα μπορούσε να διαφοροποιείται η Κλημεντίνη, η οποία σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση στην ωρίμανση από τη Ναβαλίνα, ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο από 30%. Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν εύλογη ζήτηση, η οποία σε κάθε περίπτωση διαμορφώνει ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς με την έναρξη της συγκομιδής.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ερυσίχης Παραχελωίτιδας στην Αιτωλοακαρνανία, οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι οι ποσότητες είναι οι μισές από πέρσι. «Σαν ολιγόκαρπα φέτος τα δέντρα, έδωσαν μέγεθος καρπών. Μπήκαμε βιαστικά, σε μια χρονιά όψιμη, γιατί δεν υπήρχαν ποσότητες από όλες τις περιοχές και η αγορά ζητάει Κλημεντίνη. Οι καρποί έχουν πάρει τα σάκχαρα, αλλά τους λείπει το χρώμα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν φυσικό χρώμα στο 80%», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Αλετράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τιμές για τον παραγωγό είναι 30-35 λεπτά στο δέντρο, χωρίς τα κοπτικά και τη μεταφορά στο συσκευαστήριο».

Επιλεκτικά τα κοψίματα

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ηλεία, όπου κόβονται επιλεκτικά ακόμη οι έτοιμες Κλημεντίνες με 40-45 λεπτά μεικτά για τον παραγωγό. Μαζικές κοπές υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούνται μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Ακόμη πιο όψιμη από τη Ναβαλίνα είναι η Κλημεντίνη στην Αργολίδα. Και εκεί κόβονται επιλεκτικά, ενώ υπάρχουν περιοχές που θα ξεκινούσαν μόλις χθες δοκιμαστικές κοπές. «Οι Κλημεντίνες δεν λένε να έρθουν. Κόβονται με διαλογή και πάνε στον φούρνο, γιατί η αγορά ζητάει. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40% και οι τιμές διαμορφώνονται στα 40-45 λεπτά για εξαγωγή και στα 65 λεπτά για την εσωτερική αγορά», μας είπε χαρακτηριστικά η Άννα Λαμπάδα από το Βρούστι.

Μειωμένες ποσότητες σε σχέση με την κανονική παραγωγή των 100-120 κιλών ανά δέντρο δείχνουν τα κτήματα στη Θεσπρωτία, καλύτερα όμως από πέρσι, όταν η παραγωγή είχε πέσει κάτω από το 50% και οι καλλιεργητές αντιμετώπισαν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όπως σημείωσε ο παραγωγός, Βαγγέλης Σωτηράκης. Ο ίδιος, πάντως, κάνει λόγο για άριστη ποιότητα και καλά νούμερα όσον αφορά τα μεγέθη, κυρίως μεσαία προς μεγάλα, τέτοια που ζητάει η αγορά. «Ευελπιστούμε σε καλές τιμές φέτος, δεδομένης της γενικότερης μείωσης της παραγωγής σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας. Αυτήν τη στιγμή, εδώ, η τιμή παραγωγού είναι 40 λεπτά μεικτά».