Κόβουν το ρεύμα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

«Ο πρώην υπουργός, κ. Λιβανός, είπε δύο μεγάλα ψέματα όταν δήλωσε ότι θα επιστραφεί η ρήτρα τουλάχιστον κατά 80% και δεν θα κοπεί κανένα αγροτικό ρεύμα.

Κόβουν το ρεύμα σε συναδέλφους κι όταν εκείνοι τηλεφωνούν στους παρόχους τούς απαντούν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση και ζητούν υπέρογκα ποσά για ρυθμίσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου, Κώστας Δαλάτσης, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στην Ξάνθη, ειδικά στους κτηνοτρόφους.

Τονίζει ότι είναι υπέρογκες οι αυξήσεις, καθώς οι λογαριασμοί υπερδιπλασιάζονται και όχι μόνο στο αγροτικό ρεύμα. «Στα χωριά, πηγαίνουν και κόβουν το ρεύμα στα σπίτια. Κατοικούν ηλικιωμένοι που παίρνουν συντάξεις των 350 έως 500 ευρώ και τους έρχονται λογαριασμοί στο ύψος των συντάξεων! Δεν βγαίνουν τα νούμερα», δηλώνει.

Θυμίζει ότι όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι πανελλαδικά προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι της υπαίθρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κύμα ακρίβειας. Ο κ. Δαλάτσης αξιολογεί ότι το καλοκαίρι δεν θα μπορούν να ποτίσουν οι κάτοικοι περιοχών που δεν έχουν ΤΟΕΒ.

Δεν δέχονται επιταγές

Πέντε χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία ο Ξανθιώτης Αντώνης Παπαδούδης, διατηρώντας μονάδα με αιγοπρόβατα στο Σέλινο του Δήμου Αβδήρων και είναι από τους πολλούς κτηνοτρόφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που κόβουν το ρεύμα.

«Μας κόβουν συχνά – πυκνά το ρεύμα γιατί δεν προλαβαίνουμε την προθεσμία. Εμείς πληρωνόμαστε από τους προμηθευτές με επιταγές ημερομηνίας 15- 20 ημερών και οι προμηθευτές ρεύματος δεν τις δέχονται, θέλουν τα χρήματα μετρητά», εξηγεί στην «ΥΧ».

Σημειώνει ότι κόβουν το ρεύμα στα ποιμνιοστάσια από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής σε διάστημα 20 ημερών. «Σταβλίζονται ζώα και χρειάζεται ρεύμα για να σιτιστούν και να πιούν νερό, αλλά μας το κόβουν. Παίρνουμε δανεικά για να πληρώσουμε. Έχω προτείνει να τους δώσω μια επιταγή πολύ μεγαλύτερου ποσού, ώστε να κρατηθεί και για επόμενο λογαριασμό, αλλά δεν δέχονται», προσθέτει.

Ο κ. Παπαδούδης εξηγεί ότι η ΚΥΑ για την επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγρότες δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά στον λογαριασμό που έλαβε δεν έχει έκπτωση. Αναφερόμενος στο ύψος των αυξήσεων, λέει ότι πλήρωνε 550 ευρώ μηνιαίως κι ο λογαριασμός έφτασε τα 1.900 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι να επανασυνδεθεί το ρεύμα στο ποιμνιοστάσιο βάζει γεννήτρια, αλλά προκύπτουν καθυστερήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα ζώα, όπως η μαστίτιδα, γιατί καθυστερεί το άρμεγμα. «Δεν γίνεται να υποσιτίζονται τα ζώα, αλλά το κράτος δεν μας αφήνει να τα φροντίσουμε», καταλήγει.

Ροδόπη

Καλά κρατούν οι αποκοπές αγροτικού ρεύματος σε αντλιοστάσια της Ροδόπης δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται και οι τηλεφωνικές οχλήσεις στους παραγωγούς. «Το τελευταίο τρίμηνο ξεκίνησαν οι διακοπές ηλεκτροδότησης. Πληρώνουμε και τέλη επανασύνδεσης από 150 έως 300 ευρώ, ανάλογα με την παροχή, όταν μας κόβουν το ρεύμα». Διευκρινίζει ότι οι αγρότες έχουν πάροχο τη ΔΕΗ. Ο κ. Κυριαζής δίνει ένα παράδειγμα των αυξήσεων. «Σε λογαριασμό, γράφει 3.480 ευρώ για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, για ρήτρα αναπροσαρμογής 3.740 ευρώ και προστίθενται τα τέλη για ΑΠΕ, ΕΡΤ, δήμο κ.λπ.».

Θυμίζει ότι το αίτημα των αγροτικών συλλόγων προς το υπουργείο είναι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και συμφωνεί με τον κ. Δαλάτση ότι, ξεκινώντας τη νέα καλλιεργητική περίοδο, πρέπει να αναλογιστούν το υψηλό κόστος της καλλιέργειας, πετρέλαιο, ρεύμα, εφόδια.