«Κόφτης» στους δικαιούχους των ενισχύσεων για ζωοτροφές και λιπάσματα

✱ «Αναζητούμε την πιο γρήγορη και δίκαιη λύση», λέει στην «ΥΧ» ο Γ. Γεωργαντάς ✱ Ποιοι μένουν εκτός πληρωμής

Με «κόφτη» στους δικαιούχους παραγωγούς πρόκειται να καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον κουμπαρά των 149 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τα μέτρα ανακούφισης από το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ για τον πρωτογενή τομέα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, ο οποίος σε δήλωσή του στην «ΥΧ» δεσμεύεται ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χορηγηθούν οι ενισχύσεις θα είναι όσο το δυνατόν πιο «γρήγορος και δίκαιος για τους παραγωγούς».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι «θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές».

Λιπάσματα

Το πρώτο σκέλος αφορά την έκτακτη επιδότηση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για τα λιπάσματα, ποσό που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πιο πιθανό σενάριο, το οποίο αυτήν τη στιγμή επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ, είναι να καταβληθεί στους παραγωγούς με βάση τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων κάποιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, λύση την οποία χαρακτηρίζει ως «την πιο δίκαιη».

Αντίθετα, όπως διαρρέεται από την Πλατεία Βάθη, το ενδεχόμενο να οριστεί ως κριτήριο η στρεμματική έκταση απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς, αν και «γρήγορη λύση», εκτιμάται ότι τα 60 εκατ. ευρώ δεν θα μοιραστούν σε όσους πραγματικά καλλιεργούν και παράγουν.

Ωστόσο, και τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου, δεν είχε ακόμα αποφασιστεί η χρονική περίοδος κοπής των τιμολογίων που τελικά θα ληφθεί υπόψη. Η επιλογή αυτή, πάντως, προκαλεί προβληματισμό, με δεδομένο ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που προμηθεύτηκαν λιπάσματα είτε επί πιστώσει, είτε δίνοντας προκαταβολή, ή χωρίς να κόψουν παραστατικά, προκειμένου να αγοράσουν φθηνότερα.

Εν τω μεταξύ, ως εναλλακτική λύση ακούγεται να ακολουθηθεί η διαδικασία που προηγήθηκε με την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, η οποία βέβαια δεν ικανοποίησε τους Έλληνες παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των 60 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ασπιρίνη», εάν λάβουμε υπόψη ότι για το έτος 2020 το κόστος λιπασμάτων για τους Έλληνες παραγωγούς κυμάνθηκε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021, με βάση και τα υποτιμημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έτρεχε με ρυθμό αύξησης 64% το έτος, δηλαδή κυμάνθηκε στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Ζωοτροφές

Το δεύτερο σκέλος αφορά το ποσό των 89 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (κοινοτικά κονδύλια), που προορίζεται στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.

Όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η «ΥΧ», εδώ και μήνες, η καταβολή των ενισχύσεων θα βασιστεί στη διαδικασία που είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ειδικό μέτρο υπέρ των ελαιοπαραγωγών (κορωνοενίσχυση). Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος κτηνοτρόφος θα λάβει ένα ποσό ανάλογα με την κλίμακα στην οποία εντάσσεται. Η κλίμακα αυτή θα καθορίζεται από τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει η εκάστοτε κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, τον αριθμό των δικαιούχων κτηνοτρόφων, μιλώντας για συνολικά 50.000 που θα λάβουν την εν λόγω ενίσχυση.

Οι «κομμένοι»

Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι από τους δικαιούχους μένουν εκτός οι μελισσοκόμοι, ενώ από το σύνολο των κτηνοτρόφων δικαιούχοι θα κριθούν μόνο όσων το ήμισυ και άνω του αγροτικού τους εισοδήματος προέρχεται από κτηνοτροφική και μόνο δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα πρέπει να πληροί το κριτήριο του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει ήδη μια προεργασία στο ΥΠΑΑΤ, λαμβάνοντας υπόψη τρεις βάσεις δεδομένων, του ΟΣΔΕ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων, από τις οποίες προκύπτει και ο αριθμός των 50.000 δικαιούχων.

Η «πολεμοενίσχυση» των 89 εκατ. ευρώ (τα κοινοτικά κονδύλια, δηλαδή, που περίσσεψαν από το μεταβατικό ΠΑΑ 2014-2020) είναι ένα μέτρο, το οποίο είναι γνωστό εδώ και μήνες, αλλά τα κονδύλια δεν πρόκειται να δοθούν άμεσα στους κτηνοτρόφους. Κι αυτό γιατί ως έκτακτο μέτρο του ΠΑΑ, το τεχνικό δελτίο που θα συντάξει το ΥΠΑΑΤ πρέπει να σταλεί στην Κομισιόν και να λάβει τη σχετική έγκριση.

Μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία, θα δημοσιευτεί και θα τρέξει η πρόσκληση, με τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο μέτρο, σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί (στην πρόσκληση). Μετά την καταληκτική ημερομηνία, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, θα εκδοθεί ο προσωρινός πίνακας δικαιούχων και θα τρέξει η περίοδος υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων. Εν συνεχεία και μετά την τελική αξιολόγηση, θα εκδοθεί ο οριστικός πίνακας ένταξης πράξεων στο μέτρο (οι τελικοί δικαιούχοι) και αργότερα θα γίνει η πληρωμή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022