Κοινή ανακοίνωση Β.Κόκκαλη – Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Σύριζα: «Άνθρακες ο θησαυρός των πρωθυπουργικών εξαγγελιών»

Κοινή δήλωση εξέδωσαν ο Βασίλης Κόκκαλης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες σήμερα για τους αγρότες.

Όπως αναφέρουν, υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων και αντιμέτωπος με την οργή του αγροτικού κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε σήμερα από το βήμα της βουλής να εξαγγείλει μέτρα ασπιρίνες για να σπάσει τα αγροτικά μπλόκα που πολιορκούν την κυβέρνηση.

Τα ψίχουλα που υποσχέθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός στους ανθρώπους του μόχθου της αγροτικής παραγωγής δεν δίνουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις, σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματά τους. Δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα του κόστους παραγωγής, ούτε της αισχροκέρδειας των μεγαλομεσαζόντων και των καρτέλ, που απομυζούν τόσο το αγροτικό εισόδημα όσο και την τσέπη των καταναλωτών υπό την κυβερνητική προστασία.

Δεν απαντούν σε καμία περίπτωση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεν επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη δυσκινησία του ΕΛΓΑ. Δεν θέτουν ως προτεραιότητα τον επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με στόχο το δίκαιο και βιώσιμο εισόδημα των αγροτών.

Δεν απαντούν στα διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραμένει δίπλα στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων και τους στηρίζει με όποιο τρόπο μπορεί.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ είναι ξεκάθαρες, αναλυτικές και κοστολογημένες.

  • Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.
  • Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.
  • ΟΠΕΚΕΠΕ, με πληρωμές, έγκυρες, έγκαιρες και με διαφάνεια.
  • Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.
  • Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ, με άμεση τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως έχει ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ήδη από τον Νοέμβριο αλλά η κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Αυγενάκης απλά αδιαφορούν
  • Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Αυτές είναι οι θέσεις μας και οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και θα παραμείνει δίπλα τους στον αγώνα επιβίωσης, που δίνουν για την διατήρηση της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Νωρίτερα, με αφορμή την εξαγγελία «αγροτικού 112» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Την ώρα που χιλιάδες αγρότες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας βρίσκονται στους δρόμους εκφράζοντας την απόγνωσή τους για το μέλλον τους και την οργή τους για την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα, ο κ. Αυγενάκης τάζει μέχρι και «αγροτικό 112». Αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς εξαγγελίες του υπουργού, «καλά θα πάει κι αυτό». Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες πολύ σύντομα θα εκδώσουν «υπουργικό 112» προειδοποιώντας τον κ. Αυγενάκη να εγκαταλείψει το υπουργείο…»