Κοινή ομάδα συγκροτούν το ΥπΑΑΤ και η ΕΝΠΕ για τη γρήγορη υλοποίηση του ΠΑΑ  2014-2020

Κοινή ομάδα συγκροτούν το ΥπΑΑΤ και η ΕΝΠΕ για τη γρήγορη υλοποίηση του ΠΑΑ  2014-2020

Εντός του έτους θα έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, εξήρε τη μέχρι τώρα συνεργασία υπουργείου-Περιφερειών και ζήτησε αυτή να ενταθεί ακόμη περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας του υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.

Ο υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ν. Αντώνογλου και Χ. Κασίμη, υπογράμμισε τη βούλησή του για στενότατη συνεργασία, τονίζοντας ότι ακόμη και για τις προκηρύξεις των μέτρων θα υπάρχει συνεννόηση. « Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί κοινή στόχευση και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και για την κυβέρνηση. Θα έλεγα επιπλέον ότι αποτελεί ανάγκη ιδιαίτερα αυτήν την ώρα, όταν όλοι συμφωνούν πως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας περνάει από την αγροτική παραγωγή, από την αγροτική δραστηριότητα» δήλωσε.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα το σχεδιασμό του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης επισήμανε ότι το 2015 και το 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μετά το 2007 απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΕ έχει αξιολογήσει την έως τώρα πορεία υλοποίησής του, ως ιδιαίτερα θετική. Σε ειδικότερα θέματα, ανάφερε ότι ξεκίνησε ο έλεγχος των αιτήσεων για την ενίσχυση των νέων αγροτών, υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σύμβαση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκηρύχθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ξεκινά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρόγραμμα περιοδειών ενημέρωσης για το μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (καινοτομία-συνεργασία) κ.ά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ