Κοινό brand για τα ελληνικά όσπρια

Επαφές και συνομιλίες για πιθανή συνέργεια, υπό τη σκέπη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μελετούν εκπρόσωποι συνεταιρισμών

Κοινό brand για τα ελληνικά όσπρια
Επαφές και συνομιλίες για πιθανή συνέργεια μελετούν εκπρόσωποι συνεταιρισμών

Διερευνητική επαφή, με στόχο την πιθανότητα συνεργασίας συνεταιριστικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οσπρίων και σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού brand για την εξωστρέφεια τους στην ελληνική, αλλά και διεθνή αγορά, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων συνεταιρισμών, την οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει και να στηρίξει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Η συνεργασία αυτή, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης αγροτικών συνεταιρισμών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Βασίλης Κάππας, θα μπορούσε πιθανώς να λάβει τη μορφή εταιρικής σύμπραξης, ή πιο άτυπης μορφής συνεργασίας αναλόγως των προθέσεων των συνεταιριστών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οσπρίων και Προϊόντων Διατροφής Καρδίτσας, Δημήτρης Μάλκας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ», Eυάγγελος Παναγιώτου, ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Χρήστος Δήμαρης, η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασουλοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» Ελευθερία Στεργίου, ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας, Βασίλης Παρόλας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου Ν. Δράμας, Θεόδωρος Ιφόγλου, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ, Κων/νος Παπαβασιλείου.

Κατά τη συνάντηση, ο υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασε στους συμμετέχοντες στοιχεία για τη συνολική έκταση καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα, ενώ ο υπεύθυνος των υπηρεσιών εξωστρέφειας της εταιρείας, Μπάμπης Φιλαδαρλής, ανέλυσε τις τάσεις της διεθνούς αγοράς οσπρίων όπως και τις εξαγωγικές προοπτικές. Στη συνέχεια, ο σύμβουλος εταιρειών τροφίμων, δημοσιογράφος σε θέματα τροφίμων και ποτών, Φίλης Πετκανόπουλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στο μάρκετινγκ των οσπρίων και τις σύγχρονες μεθόδους μεταποίησης.

Ο υπεύθυνος των υπηρεσιών εξωστρέφειας GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Μπάμπης Φιλαρδάρης

Εξωστρέφεια

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών στο σύνολό τους εξέφρασαν την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας και ενεργειών για την εξωστρέφεια των ελληνικών οσπρίων και την ποιοτική ανάδειξη στις ελληνικές, αλλά και διεθνείς αγορές. Παράλληλα, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πιθανότητα συνέργειας υπό τη σκέπη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία μπορεί να στηρίξει με τεχνολογία, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό τους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς και εξέφρασαν την ανάγκη να οριστούν με απόλυτη σαφήνεια και τεκμηρίωση τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις μιας πιθανής συνεργασίας.

Τα ταπεινά όσπρια μετατρέπονται σε δυναμική καλλιέργεια (infographic)

Συγκεκριμένα, ο κ. Παρόλας ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί με ακρίβεια το πώς θα οργανωθεί η παραγωγή, ώστε να μειωθούν τα κόστη και πώς θα αναπτυχθούν τα μηχανήματα καθαρισμού και συσκευασίας, αλλά κυρίως πώς θα αξιοποιηθούν τα κοινά δίκτυα διανομής. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαβασιλείου της ΕΑΣ Κιάτου επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί πρέπει να προχωρήσουν και να συνεργαστούν συντονισμένα με έναν φορέα, όπως τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που αποτελεί εγγύηση.

Η εκπρόσωπος του «Πελεκάνου», Ελευθερία Στεργίου, ανέφερε, από την πλευρά της, πως ο συνεταιρισμός θα σταθεί αρωγός στην προώθηση των προϊόντων τόσο στο εξωτερικό όσο και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τα όσπρια. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, έθεσε κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν το φαινόμενο της ελληνοποίησης των οσπρίων και της ιχνηλασιμότητας του προϊόντος. Ανέφερε πως η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 30% της κατανάλωσης και το 70% είναι εισαγωγές. Πολλές φορές τα εισαγόμενα όσπρια είναι αμφίβολης ποιότητας και επικίνδυνα και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί και, αν χρειαστεί, να συγκρουστούν με κάποια συμφέροντα για να προστατευτεί η υγεία των καταναλωτών.

Ο κ. Παυλίδης, από τη μεριά του, συμφώνησε με την πιθανή συνεργασία και πρότεινε το κέντρο διακίνησης να γίνει από την περιοχή του, καθώς, όπως είπε, τα Γρεβενά βρίσκονται στο κεντρικότερο σημείο παραγωγής οσπρίων. Ο εκπρόσωπος του «ΘΕΣΓΗ» υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο στις παραγόμενες ποσότητες από όλους τους συνεταιρισμούς για να μην εκτεθεί το πιθανό εταιρικό σχήμα. Ο κ. Ιφόγλου επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και η ενέργεια έπρεπε να αποτελεί μέρος της στρατηγικής επιλογής του κράτους. Φιλόδοξος στόχος που απαιτεί χρόνο και σωστή καθοδήγηση επισήμαναν κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι συνεταιρισμών.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τόνισε πως επόμενο βήμα είναι η αποστολή ενός ερωτηματολογίου στους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς για τις δυνατότητες που διαθέτουν και, στη συνέχεια, να γίνει έρευνα αγοράς, ώστε να διερευνηθούν οι ποσότητες που συγκεντρώνονται, να εξεταστούν οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τις ξένες αγορές και, τελικώς, να οριστούν συγκεκριμένοι κωδικοί. Ο κ. Κάππας υπογράμμισε, τέλος, ότι εφόσον οι συνεταιριστές αποφασίσουν να συνεργαστούν, τότε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και στη δημιουργία του εταιρικού σχήματος.