Στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-Exxon Mobil οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-Exxon Mobil οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την Total και την Exxon Mobil επελέγη για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων.

Οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, δημοσιεύθηκαν χθες και ανοίγουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα ως την κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης από τη Βουλή. Θα προηγηθούν ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και τις κοινοπραξίες και η έγκρισή τους από τον υπουργό. Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ.

Στην απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα σημαντική και σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η σημασία της δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή.

Τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, ανέφερε, είναι τεράστια και θα αλλάξουν όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, δίνοντας μεγάλες ποσότητες φθηνού – συγκριτικά με το πετρέλαιο – φυσικού αερίου. Μπορούμε να μιλάμε για νέα παλιγγενεσία για τη χώρα μας, τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων στις δύο αυτές περιοχές νοτίως του νησιού κυμαίνεται στα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα συνεχίσουν να κινούνται με ταχείς ρυθμούς, ώστε γρήγορα να έχουμε τις πρώτες γεωτρήσεις από τις εταιρείες – κολοσσούς, που, όπως είπε, θα επενδύσουν 60 δισεκατομμύρια στην περιοχή.

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-