Κοιτάζει ψηλά ο ηλίανθος

Η καλλιέργεια του ηλίανθου διεκδικεί μια καλή χρονιά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και οι παραγωγοί αισιοδοξούν να βοηθήσει ο καιρός, αλλά και να ξεπεράσουν τις προσβολές. Στον Έβρο, προβληματίζει το έντομο loxostege sticticalis, που στην παρούσα φάση δεν δραστηριοποιείται για αυτό δεν γίνονται ψεκασμοί, αλλά υπάρχει παρακολούθηση. Η συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο συνεχίζεται και όλοι ευελπιστούν η τρίτη γενιά να έχει μικρότερη παρουσία.

«Το έντομο έχει μεταμορφωθεί σε pupa, το επόμενο στάδιο της προνύμφης, θα γίνει ενήλικο, το οποίο θα γεννήσει αβγά από τα οποία θα εκκολαφθούν οι προνύμφες που κάνουν τη ζημιά», περιγράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Έβρου, Βαγγέλης Δέδογλου, εξηγώντας πως τα αβγά θα εκκολαφθούν μεταξύ 10 και 15 Αυγούστου, άρα οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση.

Τα πιθανά σενάρια

Ο κ. Δέδογλου παραθέτει τα τρία πιθανά σενάρια: Το πρώτο δίνει το ενδεχόμενο μετανάστευσης του εντόμου για την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών. Το δεύτερο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν λεπιδότερα από άλλες περιοχές, επομένως να αυξηθούν. Το τρίτο, και πιθανότερο, είναι να εκκολαφθούν τα αβγά και να μην υπάρξει μετανάστευση.

Στον ηλίανθο, η συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει μετά τις 15 Αυγούστου, οπότε η επόμενη γενιά του λεπιδόπτερου εκτιμάται ότι θα συμπέσει με την έναρξη συγκομιδής που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο κ. Δέδογλου συνιστά στους παραγωγούς να επαγρυπνούν, καθώς σε αρκετές εκτάσεις η καλλιέργεια είναι όψιμη. «Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης των ετικετών των σκευασμάτων».

Στις 10/9 τα πρώτα αλώνια

Καλά προχωράει η καλλιέργεια του ηλίανθου στην Ορεστιάδα, μεταφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Λάμπης Κουμπρίδης ελπίζοντας να μην προκύψουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα πρώτα αλώνια θα γίνουν στις 10 Αυγούστου. Οι παραγωγοί που έχουν όψιμο ηλίανθο συνεχίζουν το πότισμα. Μέσα από τη διακίνηση των εφοδίων και τις συμβάσεις διακρίνει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν περίπου κατά 15%. Τα λεπιδόπτερα έφτασαν και στην Ορεστιάδα, ειδικά σε περιοχές που έγινε δίπλα αγρανάπαυση. «Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Τυχερό. Και σε δικό μου χωράφι εμφανίστηκε», αναφέρει και περιμένει τις εξελίξεις με την τρίτη γενιά, λέγοντας ότι στον ηλίανθο δεν θα υπάρχουν φύλλα να φάει.

Καιρού επιτρέποντος

Προβληματισμένος από τις καιρικές συνθήκες είναι και ο Θέμης Καλπακίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, φοβούμενος τους ανεμοστρόβιλους που μπορούν να ξαπλώσουν τον ηλίανθο. Στην Καβάλα, ο ηλίανθος σηκώνει κεφάλι έναντι της σόγιας τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι εκτάσεις. Θα συγκομίσουν μετά τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τότε αποφεύγει τις εκτιμήσεις, «πριν μπει το προϊόν στο αμπάρι».

Η αγωνία τους για την επιβίωση κορυφώνεται εξαιτίας του υπέρογκου καλλιεργητικού κόστους, ειδικά λόγω του πετρελαίου, αλλά και της αδυναμίας τους να πουλούν μόνοι τους τα προϊόντα τους, «όπως κατάφερε σε μεγάλο βαθμό η ΕΑΣ Ορεστιάδας».