Β. Κόκκαλης: Θα προστατεύσουμε το ελληνικό βαμβάκι

Β. Κόκκαλης: Θα προστατεύσουμε το ελληνικό βαμβάκι

Κατ΄εξαίρεσιν άδεια 120 ημερών, για  φυτοφάρμακο με τη δραστική ουσία mepiquat chloride χορήγησε η Ελλάδα, προκειμένου να προστατευθεί το ελληνικό βαμβάκι, αλλά εξαιτίας της αλλαγής της κοινοτικής νομοθεσίας, ο ελληνικός βαμβακόσπορος, που έχει  μπορεί να πωληθεί μέχρι στιγμής μόνο στην Ελλάδα. Το εν λόγω φυτοφάρμακο μειώνει την ανάπτυξη του φυλλώματος και αυξάνει και βελτιώνει την καρπόδεση.

Την ανάγκη να προστατευθεί η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια από τις παρενέργειες που προκαλεί στην αγορά η μείωση των ορίων υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας mepiquat  chloride,  επεσήμανε μ΄ επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα με το σχετικό φυτοφάρμακο, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, επιβεβαίωσε ο Βασίλης Κόκκαλης σημειώνοντας πως η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε, καθώς ζήτησε, ως όφειλε, γνωμοδότηση από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την υπολειμματικότητα αλλά κάλεσε και την εταιρία να πράξει τα δέοντα. Υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να προστατέψει το ελληνικό βαμβάκι.  

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, όπως εξήγησε η βουλευτής Καρδίτσας, έχει όντως αποστείλει στοιχεία στην ΕΕ, ζητώντας να αλλάξει απότομα το καθεστώς για τα όρια υπολειμματικότητας του εν λόγω φυτοφαρμάκου αλλά υποστήριξε πως το περιθώριο των 120 ημερών, δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Νίκο Αντωνόγλου, ως μεταβατική διάταξη, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, εξ ου και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βαμβακόσπορος για κατανάλωση από ανθρώπους ή ζώα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας στην ΕΕ και θα ενημερώσει αρμοδίως τους εμπλεκόμενους φορείς  μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από τα αποτελέσματα της Μόνιμης Επιτροπής.