«Κόκκινο Πιπέρι»: Ένας αγροτικός συνεταιρισμός αφιερωμένος στη διάδοση της τοπικής παράδοσης
Το «Κόκκινο Πιπέρι» είναι ένας αγροτικός συνεταιρισμός που τιμά την αγροτική ιστορία και παράδοση του τόπου του. Όπως προϊδεάζει ο τίτλος του, οι παραγωγοί που τον απαρτίζουν ασχολούνται με την καλλιέργεια ενός εμβληματικού, για την περιοχή, προϊόντος, που είναι η αυτοφυής ποικιλία κόκκινης πιπεριάς, γνωστή και ως κόκκινη μπαχοβίτικη ή καρατζοβίτικη πιπεριά.
Χάρη στην καλλιέργειά της στηρίχθηκε η οικονομία των χωριών και το εισόδημα των κατοίκων για πάρα πολλά χρόνια. Αν και με την πάροδο των ετών το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της μπαχοβίτικης πιπεριάς είχε ατονήσει, ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, μία ομάδα 13 παραγωγών αποφάσισε να αναβιώσει συνεταιριστικά ένα προϊόν που συμβολίζει την παράδοση του τόπου τους και φέρνει μνήμες από την παιδική ηλικία τους, αφού, όπως λένε, παππούδες και γονείς καλλιεργούσαν πάντα κόκκινη πιπεριά.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτόν τον συνεταιρισμό, γιατί δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάσωση και τη διάδοση της μπαχοβίτικης πιπεριάς, η οποία συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και θεωρείται βασικό για την προώθηση της τοπικής οικονομίας ολόκληρης της Αλμωπίας. Προσπαθούμε να την καλλιεργούμε, όπως οι παλαιότεροι, βιολογικά και φυσικά», λέει ο πρόεδρος του ΑΣ Κόκκινης Πιπεριάς, Γιώργος Δούμος.
Η μπαχοβίτικη πιπεριά είναι μια αυτοφυής ποικιλία, ανθεκτική, όπως λένε οι παραγωγοί, στην κλιματική αλλαγή και ευδοκιμεί μόνο σε ορισμένα χωριά της Αλμωπίας. Το συγκεκριμένο κόκκινο πιπέρι, από το οποίο παράγεται ελληνικό τσίλι, αλλά και μπούκοβο, έχει χαρακτηριστική γεύση, έντονο άρωμα και χρώμα. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο χέρι.
«Η όλη διαδικασία από τη διατήρηση του σπόρου, τη σπορά μέχρι την αποξήρανση που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με ήλιο ή ζεστό αέρα, την τελική άλεση του πιπεριού, τη συσκευασία, αλλά και την εμπορία την κάνουμε εμείς οι ίδιοι, οι παραγωγοί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δούμος.
Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης
Ο αγροτικός συνεταιρισμός κάνει προσπάθειες με την Αντιπεριφέρεια για να κατοχυρωθεί η κόκκινη πιπεριά ως ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, αφού καλύπτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάδειξή της, ενώ γίνονται και οι διαδικασίες για την απόκτηση πιστοποιητικών και προτύπων παραγωγής τοπικών προϊόντων που αναδεικνύουν την ελληνική παραγωγή, την παράδοση, την ιστορία και τη γαστρονομία.
«Είναι ένα δυνατό προϊόν, αγνό, με παλιό παραδοσιακό σπόρο που έχουμε διατηρήσει. Και εδώ στην περιοχή μας ο κόσμος την αγαπάει την πιπεριά αυτή και μιλάει με συγκίνηση, για αυτό και αξίζει να τη στηρίξουμε, να την προωθήσουμε και να την αναδείξουμε και, κυρίως, να διασώσουμε τον σπόρο», καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.