«Lighthouse Hubs»: Κέντρα ανάπτυξης της καινοτομίας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιφέρειας

14/11/2024
3' διάβασμα
lighthouse-hubs-kentra-anaptyxis-tis-kainotomias-sto-epicheirimatiko-oikosystima-tis-perifereias-338326
«Στόχος της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η εγκαθίδρυση ενός συστήματος διάδοσης και διάχυσης της καινοτομίας στις περιοχές των εταίρων», σημειώνει ο υπεύθυνος για τις διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών, Χρήστος Τοπτσής.

Φωτοδότες φάροι ανταλλαγής γνώσης, εμπειρίας, δικτύωσης και δημιουργίας φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα Κέντρα Καινοτομίας «Lighthouse Hub», που ίδρυσαν οι τέσσερις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα συγκεκριμένα Κέντρα Καινοτομίας δημιουργήθηκαν μέσα από το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας, με τίτλο «Φάροι Γνώσης και Καινοτομίας» των Αναπτυξιακών Εταιρειών/ Οργανισμών Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER.

Διατοπικό σχέδιο

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Τοπτσής, γεωπόνος, υπεύθυνος για τις διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών, οι τέσσερις Αναπτυξιακές αποφάσισαν να συνεργαστούν με στόχο την καινοτομία και να δουν πώς αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του κάθε νομού.

«Με αυτήν τη σκέψη δημιουργήθηκε ένα διατοπικό σχέδιο, το οποίο ονομάζεται “Φάροι Γνώσης και Καινοτομίας”. Στόχος της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η εγκαθίδρυση ενός συστήματος διάδοσης και διάχυσης της καινοτομίας στις περιοχές των εταίρων», σημειώνει ο κ. Τοπτσής.

Τα Lighthouse Hubs, που έχουν ήδη δημιουργηθεί και λειτουργούν και στις τέσσερις Αναπτυξιακές Εταιρείες, θα προσφέρουν πολύτιμους πόρους και ευκαιρίες σε ΜΜΕ, startups και υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν μια ιδέα και να θέλουν να την εξελίξουν, ή να θέλουν να βελτιώσουν τη λειτουργία, τη δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητά τους, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες μετασχηματισμού, ή επιχειρήσεις που πρόκειται να λειτουργήσουν, καθώς και σε ερευνητές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι μπορούν να δικτυωθούν με επιχειρήσεις του τοπικού παραγωγικού ιστού, αλλά και σε ομάδες νέων ανθρώπων που μπορεί να έχουν μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

«Ανάμεσα σε άλλες ενέργειες, τα Κέντρα θα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως mentoring και συμβουλές από έμπειρους επαγγελματίες, καθώς και ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση ή και επενδύσεων. Απευθύνονται σε όλους και, κατά κύριο λόγο, σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και με βασικό γνώμονα την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στις συνεργαζόμενες αγροτικές περιοχές του κάθε νομού, οι οποίες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες», καταλήγει.

Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται διάφορες δράσεις και δραστηριότητες, όπως διαγωνισμός καινοτομίας, φεστιβάλ καινοτομίας από όλες τις Αναπτυξιακές, συμμετοχές σε εκθέσεις κ.ά.

«Στόχος της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η εγκαθίδρυση ενός συστήματος διάδοσης και διάχυσης της καινοτομίας στις περιοχές των εταίρων», σημειώνει ο υπεύθυνος για τις διατοπικές και διακρατικές συνεργασίες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών, Χρήστος Τοπτσής.