«Κόλιντα Μπάμπω»: Το έθιμο της φωτιάς αναβιώνει στην Κορυφή Πέλλας

Ένα τοπικό έθιμο με τριπλή συμβολική σημασία, που διατηρείται αναλλοίωτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στους νομούς Πέλλας, Φλώρινας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ντόπιοι, αναβιώνει την προπαραμονή των Χριστουγέννων, μεταφέροντας με ιδιαίτερο τρόπο το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου.

Πρόκειται για το παραδοσιακό έθιμο της Μακεδονίας «Κόλιντα Μπάμπω», το οποίο χάρη στους Πολιτιστικούς Συλλόγους κάθε προαναφερόμενης περιοχής, αλλά και στους κατοίκους των χωριών, βρίσκει κάθε χρόνο νόημα και ύπαρξη στις γειτονιές και στις πλατείες.

Κάλαντα στη γιαγιά

«‘‘Κόλιντα Μπάμπω’’ σημαίνει ‘‘τα κάλαντα στη γιαγιά’’. Είναι τα νυχτερινά κάλαντα ή κόλιντα των παιδιών προς τη γιαγιά που περιμένουν να λάβουν τα καλύτερα δώρα. Σύμφωνα με το έθιμο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μια επιβλητική φωτιά, από ξύλα που έχουν μαζέψει εθελοντές από την προηγούμενη ημέρα, στήνεται σε πλατείες ή σε γειτονιές. Τα ξύλα στοιβάζονται όλα μαζί και ανάβονται το βράδυ.

Στη διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς, υπάρχει κόσμος που φωνάζει ‘‘Κόλιντα Μπάμπω’’. Παλιά έλεγαν κάλαντα, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μουσικές και τραγούδια από ορχήστρες», εξηγεί για τη διαδικασία του εθίμου ο Χρήστος Σφέτκος, μέλος του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς – Άγρας Μίγκας.

«Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το έθιμο. Η μία από αυτές αναφέρει ότι αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες για να ζεστάνουν τον μικρό Χριστό και να αναγγείλουν στον κόσμο τη γέννηση του Θεανθρώπου», αναφέρει από τη δική της πλευρά η Ευαγγελία Μούτζια, μέλος του Συλλόγου.

Όπως λένε τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, όσον αφορά τις άλλες δύο εκδοχές, η μία συνδέεται με τη σφαγή των νηπίων του Ηρώδη, όπου οι φωτιές ανάβονται προκειμένου να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και ότι έγινε κάτι κακό, ώστε να μπορέσουν να προφυλαχθούν, ενώ η άλλη εικάζει ότι το έθιμο βρίσκεται πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται ακόμη και με την Αρχαία Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση, όποιος κι αν είναι ο συμβολισμός, προσπαθούμε μέσα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους να διατηρήσουμε τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας και τα ήθη του τόπου μας. Και όπου δεν υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, τα νέα παιδιά σε κάθε χωριό θέλουν να αναβιώνουν τα έθιμα, να τα διατηρούν ζωντανά και αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή είναι η λεπτή γραμμή που ενώνει το χθες με το σήμερα και μεταφέρει τα μηνύματα από γενιά σε γενιά», καταλήγει η κα Μούτζια.

Το έθιμο θα αναβιώσει σήμερα Σάββατο 23/12, στις 20.00, στην πλατεία της Καρυδιάς, ενώ θα ακολουθήσει γιορτή και θα προσφερθεί παραδοσιακή φασολάδα.