«Κολλάει» η εξαγορά της Monsanto από την Bayer

Σε τοίχο φαίνεται ότι προσκρούει η πρώτη απόπειρα της Bayer να εξαγοράσει την Monsanto, ένα ντηλ που θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο όμιλο αγροχημικών στον κόσμο.

Ο γερμανικός όμιλος είχε καταθέσει πρόταση 62 δισ. δολαρίων (122 δολάρια ανά μετοχή), συμπεριλαμβανομένου του χρέους, την οποία οι Αμερικανοί απέρριψαν ως πολύ χαμηλή.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να φέρει τη Monsanto στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν από λίγες μέρες η Bayer απέστειλε επιστολή στην οποία υπογραμμίζει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να προχωρήσει η συμφωνία ενώ εκφράζει, επίσης, την σιγουριά ότι οποιοδήποτε εμπόδιο σε σχέση με τις ελεγκτικές αρχές, μπορεί να ξεπεραστεί.

Επιπλέον, ζητά πρόσβαση στα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκειμένου να διενεργήσει due diligence (ενδελεχής οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος) κάτι το οποίο, όπως σημειώνει, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσφορά.

Στην επιστολή της Bayer, πάντως, δε γίνεται λόγος για άμεση αύξηση του οικονομικού τιμήματος. Κάτι το οποίο επισήμανε στην απάντησή της η Monsanto η οποία, εκτός από περισσότερα χρήματα, τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σε ζητήματα που άπτονται των Αρχών Ανταγωνισμού προτού αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Οι εξελίξεις αυτές είναι σαφές ότι δημιουργούν προσκόμματα στο ντηλ, δεν οδηγούν ωστόσο απαραίτητα και στην ακύρωσή του. Άλλωστε είναι αρκετά σύνηθες, σε τέτοια, ντηλ τα συμβαλλόμενα μέρα να εμπλέκονται σε εργώδεις διαπραγματεύσεις.

Όπως και να έχει, το σίριαλ φαίνεται ότι θα έχει ακόμα αρκετά «επεισόδια» καθώς, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο κλάδος των αγροτικών εφοδίων βρίσκεται σε μια ακόμα φάση συγκέντρωσης.  Υπενθυμίζουμε ότι η Monsanto είχε επιχειρήσει πέρυσι να εξαγοράσει την ελβετική Syngenta, προσπάθεια η οποία δεν τελεσφόρησε τελικά.

Γιάννης Τσατσάκης