Κολοκύθι: Ο καιρός και η τιμή ενισχύουν τις φυτεύσεις

kolokythi

Ξ εκίνησε πριν από λίγες ημέρες στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας η φύτευση του κολοκυθιού σε υπαίθριες καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης με νάιλον. Οι ηλιόλουστες ημέρες και οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν τις καλλιεργητικές φροντίδες ώστε το φυτό να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στο αρχικό στάδιο. Παράλληλα, οι τιμές του κολοκυθιού από σπορές του Δεκεμβρίου είναι αρκετά ικανοποιητικές, δίνοντας ελπίδες για ένα θετικό ξεκίνημα. Ο Μάρτης, όμως, είναι και «γδάρτης», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, και τα παιχνίδια του καιρού με τους απότομους παγετούς είναι επικίνδυνα.

Ο Θανάσης Σιανός, παραγωγός, δηλώνει προβληματισμένος με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας. «Με χιονισμένα τα βουνά γύρω μας, η φύτευση αυτή την εποχή είναι δίκοπο μαχαίρι. Τρέμουμε τον παγετό, διότι τα φυτά της κολοκυθιάς δεν είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση, ο κόπος και οι οικονομίες μας πηγαίνουν χαμένες».

Πριν από δέκα ημέρες, ξεκίνησε τη φύτευση σε χαμηλή κάλυψη στην Αργολίδα και ο Δημήτρης Γιωνάς, παραγωγός από την περιοχή του Ναυπλίου. «Η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε μήνα, ώστε να καλυφθεί η περιοχή με υπαίθριο κολοκύθι μέχρι και τον Οκτωβρίου. Οι μεγάλες δυσκολίες εντοπίζονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, λόγω των ιώσεων».

Ανεβασμένη η ζήτηση των σπορόφυτων

Αρκετά καλή φαίνεται να δείχνει η νέα καλλιεργητική περίοδος, σύμφωνα τον Σωτήρη Καμουτσή, γεωπόνο της ομώνυμης εταιρείας σπορόφυτων. «Η καλή τιμή του προϊόντος στρέφει τους παραγωγούς προς την καλλιέργεια του κολοκυθιού. Μέχρι τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται η φύτευση του φυτού σε χαμηλά τολ και στα ψυχρού τύπου θερμοκήπια. Από τις αρχές Απριλίου ξεκινά από τις πιο θερμές περιοχές της Νοτίου Ελλάδας η φύτευση στην ύπαιθρο και χωρίς κάλυψη».

Καλύτερη οργάνωση στην εμπορία μέσα από τους Συνεταιρισμούς

Ο Σπύρος Κλινάκης, παραγωγός από την Πρέβεζα, εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένος από την πορεία της καλλιέργειας του κολοκυθιού στην περιοχή του. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή μας. Έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή για τη νέα χρόνια από φυτεύσεις που είχαμε κάνει στα τέλη Δεκεμβρίου και παράλληλα ξεκινάμε το υπαίθριο χαμηλής κάλυψης. Η τιμή του κολοκυθιού αυτή την εποχή φτάνει τα 1,30 ευρώ, γεγονός που ωθεί και άλλους παραγωγούς να ασχοληθούν με αυτό το είδος».

Στην ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με τη δυνατότητα εξαγωγής του κολοκυθιού, ο κ. Κλινάκης απάντησε: «Το προϊόν έχει μία δυναμική, λόγω της ποιότητας σε συνδυασμό με την πρωιμότητα. Το μεγάλο μας πρόβλημα, όμως, είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, μέσα από σύγχρονες συλλογικές δομές και συνεταιρισμούς, για να προωθήσουμε το κολοκύθι και τα άλλα προϊόντα μας. Δεν γίνεται να πουλάμε μόνο στις πρώην ανατολικές χώρες. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες να πουλάμε τα προϊόντα μας παντού».