Το Κολοράντο είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει στους αγρότες να επισκευάζουν τα τρακτέρ τους

Όπως διαβάσατε πριν από μερικές εβδομάδες στην «ΥΧ», συνολικά έντεκα πολιτείες των ΗΠΑ επεξεργάζονταν τη νομοθέτηση του δικαιώματος των αγροτών στην επισκευή των τρακτέρ τους, σπάζοντας τους αυστηρούς φραγμούς πνευματικής ιδιοκτησίας που έθεταν γνωστές εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων, όπως η John Deere. Όπως μαθαίνουμε τώρα, το Κολοράντο έγινε η πρώτη πολιτεία που εγκρίνει μια τέτοια νομοθεσία, δίνοντας σύντομα στους αγρότες το δικαίωμα να προχωρούν οι ίδιοι στις επισκευές τους ή να απευθύνονται σε όποιο συνεργείο θέλουν.

Ο νόμος για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή γεωργικού εξοπλισμού πέρασε με ψήφους 46 υπέρ και 14 κατά στη Γερουσία του Κολοράντο, έχοντας προηγουμένως αποσπάσει το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας. Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε δικομματική υποστήριξη, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η διάχυτη απογοήτευση των αγροτών για τις δαπανηρές επισκευές και τις διογκωμένες τιμές των εισροών που μειώνουν τα έσοδά τους.

Ξεκινώντας από το νέο έτος, οι αγρότες του Κολοράντο θα μπορούν να επιδιορθώσουν νόμιμα τον εξοπλισμό τους, με τους επώνυμους κατασκευαστές να υποχρεούνται να τους παρέχουν διαγνωστικά εργαλεία, έγγραφα για το λογισμικό, εγχειρίδια επισκευών και άλλα βοηθήματα, σύμφωνα με το μέτρο που ψηφίστηκε από τους νομοθέτες στην πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ενέκρινε τον συγκεκριμένο νόμο, σύμφωνα με το Reuters.

Η δημοκρατική εκπρόσωπος της πολιτείας, Brianna Titone, η οποία υποστήριξε τη νομοθεσία, αναμένει ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.